Kirabolta vak ismerősét egy férfi Borsodban

Előkészítő ülésen hozott ítéletet az Ózdi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki a látásképtelen sértett házába bement, őt hátulról leütötte, majd értékeket megszerezve távozott az ingatlanból. 

A megállapított tényállás szerint a vádlott látásképtelen ismerőse házához ment azzal a szándékkal, hogy pénzt vagy értékesíthető vagyontárgyakat szerezzen meg tőle. Látta, hogy a sértett a ház bejárati lépcsőjén ül és várja a szeretetszolgálat által kiszállított ebéd érkezését, ezért a bejárati ajtót nyitva hagyta. A vádlott megkerülve a sértettet, számára észrevétlenül bement az épületbe. Amikor később a sértett elkezdte kipakolni az átvett élelmet, a vádlott a férfi mögé lépett és hátulról kétszer a nyakára ütött. Az ütések erejétől a sértett egyensúlyát vesztve a földre zuhant.

A vádlott ezután átkutatta a lakást, talált egy kézitáskát, abból 10 000 forintot vett magához, továbbá még néhány darab cigarettát, fémedényeket és ételkonzerveket vitt el a házból.

A férfi az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt 6 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást, míg súlyosító körülményként esett latba a terhelt büntetett előélete, valamint az ilyen és hasonló bűncselekmények elszaporodottsága.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !