Hamarosan újabb minimálbér-emelés következhet Magyarországon

Hamarosan újabb minimálbér-emelés következhet Magyarországon, írta a HR Portál. Erről Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke beszélt a HR Fest múlt heti, székesfehérvári rendezvényén - vette észre a Szeretlek Magyarország.

Az egyik kiemelt kerekasztal-beszélgetésben a szakember azt mondta: a jövőben várhatóan feszültséget fog okozni a munkaerőpiacon, hogy egy EU-s rendelkezés miatt a minimálbért a medián kereset 60 százalékára kell emelni. Ez ugyanis olyan ütemű, kétszámjegyű százalékos emelkedést vetít előre, amit a magasabb bérkategóriában dolgozó munkavállalók bérfejlesztése nem fog tudni lekövetni.

A béremelésről, juttatásokról és versenyképességről szóló panelbeszélgetés során Klesitz Eszter, a Valeo Automotive Hungary Kft. site HR menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a juttatások terén nagyon kreatívnak kell lennie a munkáltatóknak, mert ezeknek nemcsak a munkavállalók jólétét kell elősegítenie, hanem a fluktuáció csökkentésében is szerepet kell játszania. Szerinte ez különösen a fiatal generációk esetében kihívás, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy a 30 év alatti munkavállalók 80 százaléka egy éven belül munkahelyet vált.

Legutóbb tavaly év végén jelentett be a kormány minimálbér-emelést. Akkor a munkáltatók és a munkavállalók 15 százalékos minimálbér-, és 10 százalékos garantált bérminimum-emelésben állapodtak meg. Ennek értelmében a minimálbér bruttó 266 800 forintra emelkedett, míg a garantált bérminimum bruttója 326 000 forintra növekedett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !