A DK aláírásgyűjtést indít a közvetlen köztársaságielnök-választásért, a Párbeszéd közös ellenzéki jelöltet szorgalmaz

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít azért, hogy közvetlenül az emberek dönthessenek a köztársasági elnökről - közölte Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, árnyék-miniszterelnöke a DK Facebook-oldalán vasárnap közzétett videóban.

Azt mondta: Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről Orbán Viktor döntött, "tudjuk mi lett a vége". Előbb egy "plagizáló, a fél doktoriját másról lemásoló" államfőt választottak, majd egy "önálló vélemény nélkül, folyamatosan csak aláíró gépet", végül egy olyat, aki egy pedofil bűnöző segédjének adott elnöki kegyelmet - mondta az ellenzéki politikus.

Szerinte ha megint Orbán Viktor választ, akkor ismét egy "méltatlan pártkatona" lesz Magyarország köztársasági elnöke, ezt pedig nem szabad hagyni. Ezért kezdeményezték, hogy Európa legtöbb országához hasonlóan Magyarországon is az emberek döntsenek a köztársasági elnökről, ennek véghez viteléhez pedig az emberek segítségét fogják kérni - mondta Dobrev Klára.

A DK aláírásgyűjtést indít a közvetlen köztársaságielnök-választásért, amelyhez az utcai pultoknál és online is lehet csatlakozni - közölte Dobrev Klára.

Közben egyeztetésre hívja a "köztársaságpárti" ellenzéki pártok vezetőit a Párbeszéd-Zöldek, hogy közösen egyeztessenek a köztársaságielnök-jelölt lehetséges személyéről - közölte az ellenzéki párt szóvivője vasárnapi, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Barabás Richárd elmondta, hogy pártjának vannak személyi javaslatai, de azt tartják a legfontosabbnak, hogy közös kiállással "erőt és utat" mutassanak "a morális válságba süllyedt országnak".

Véleménye szerint a "köztársaságpárti ellenzék" feladata megmutatni, hogy létezik "a romlott rendszernek" alternatívája, létezik "olyan politikai út, amely az igazságra, a szolidaritásra és az egymás iránti odafigyelésre épül".

A kialakult helyzetben történelminek nevezte az ellenzéki pártok felelősségét.

Novák Katalin államfő szombati lemondását és Varga Judit fideszes képviselő, volt igazságügyi miniszter politikától való visszalépését úgy értékelte, hogy az "az első lépés egy megtisztulás felé vezető úton". Közölte, hogy a pártja már korábban is lemondására szólította fel Novák Katalint, és örömmel veszik, hogy az megtörtént. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök nem bújhat korábbi szövetségesei szoknyája mögé.

Azt mondta, a Párbeszéd továbbra is támogatja a közvetlen köztársaságielnök-választást, mert fontos lenne, hogy "az intézmény visszakapja a hitelességét". (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !