Felgyújtotta nagymamája házát a dühös férfi

A Tatabányai Járásbíróság előkészítő ülésen, rongálás bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet. A bíróság a vádlottat, mint többszörös visszaesőt 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, mely végzés végleges.

A megállapított tényállás szerint a vádlott nagymamája és a nagybátyja tulajdonában álló házban szívességi lakáshasználóként lakott. A vádlott az általa használt szobában dühöngeni kezdett. Amikor ezt a nagymamája szóvá tette, a vádlott őt megöléssel fenyegette meg, ezért a nagymama a szomszédba menekült. A vádlott követte őt a szemben lévő házig, miközben kiabálva többek között a házuk felgyújtását, felrobbantását helyezte kilátásba, majd visszatért az ingatlanba.

A vádlott ezután az általa használt emeleti szobában meggyújtotta az ágyat és az arra felhalmozott ágyneműjét, ruháit, majd a szoba ajtaját becsukva távozott a házból, melynek közvetlen közelében nem volt olyan épület, amelyre a tűz átterjedhetett volna. A vádlott által az emeleti szobában meggyújtott tűz alkalmas volt az épület megsemmisítésére, mert a ház egyéb éghető részeire történő átterjedése esetén a szomszédos konyha helyiségben tartott gázpalack robbanása során az épület szerkezete is károsodhatott volna. 

A szoba rövid időn belül megtelt füsttel, és a nyílászárók zárt állapota miatt a szobában az oxigéntartalom olyan mértékben lecsökkent, hogy a tűz külső beavatkozás nélkül is kialudt. A kiérkező rendőrjárőr az emeleti konyhában egy - már felmelegedett - gázpalackot levágott a tűzhelyről és azt az épületből kivitte. A vádlott által okozott tűz és füst következtében a szobában és annak berendezésében 300 000 forint rongálási kár keletkezett, a sértett sérelmére a veszélyeztetett rongálási érték 11 712 500 forint.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !