Varga Ferenc utánajárt, mi történt a kirúgott Continental-dolgozókkal Makón

Varga Ferenc, a DK bér-és munkaügyi árnyékminisztere Makón járt utána a Continental gyárban történteknek, ahonnan magyar dolgozókat rúgtak ki a 150 indonéz vendégmunkás miatt, akiket fideszes munkaerő-közvetítők vettek fel, és akiket a több mint 20 éve a gyárban dolgozó, most kirúgott magyarok tanítottak be.

Mucsi Tamás, a DK makói elnöke, önkormányzati képviselője a riportban elmesélte: a makói gumiipari szakszervezet titkárával történt egyeztetésből is kiderült: saját állományból csak a kölcsönzött munkavállalók után lehetett volna elbocsátani a dolgozókat, ehelyett olyan tisztességtelen módon rúgták ki a magyar munkavállalókat, hogy a leépítés tényét ráadásul a dohányzókban kitett faliújságban közölték velük. "Ami ennél is szörnyűbb, hogy megfélemlítés zajlik a gyárban, hiszen nem egyszerre közölték a felmondás tényét, naponta csak két-három embert hívtak fel az irodába, így az elbocsátások végére tapintható volt a feszültség a gyárban" - fogalmazott Mucsi Tamás, hozzátéve: a Continental szomszédságába éppen egy kínai gyár érkezik, ahova olyan HR-est kerestek, aki külföldi munkavállalók foglalkoztatásában jártas, így a helyiek attól is tartanak, hogy konténerszállókat fognak felhúzni a közelükben.

Varga Ferenc szerint az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben tudatosan alacsonyan tartotta a magyar emberek bérét ahelyett, hogy megpróbálták volna hazacsábítani a külföldre vándorolt fiatalokat. Mucsi Tamás azt is elmondta a riportban: az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt több cégtől is bocsátottak el embereket Makón, így a most kirúgott magyar dolgozóknak sincs sok esélyük más munkát találni a közelben, ami további kivándorláshoz vezethet a közeljövőben. (OS)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !