Beismerte, hogy orvost vesztegetett és hamis Covid-teszteket csináltatott

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben egy nőt 6 rendbeli gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban – 1 esetben felbujtóként – elkövetett vesztegetéssel, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással és felbujtóként, folytatólagosan, szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétségével vádolnak.

A vádirat szerint a terhelt több alkalommal jogtalan előnyt fizetett egy budapesti kórházban dolgozó orvosnak azért, hogy – az orvosi kötelezettségét megszegve – eltulajdonítson számára a kórház rendelkezésre álló Favipiravir nevű gyógyszerkészítményből. A gyógyszereket a terhelt saját és ismerősei részére szerezte meg. A vádlott egy ismerőse soron kívüli orvosi ellátásért is fizetett vesztegetési pénzt az orvosnak. Ezeken felül pedig egy alkalommal közbenjárt azért, hogy egy személy mintavétel nélkül, a külföldre történő utazásra való jogosultságának igazolása érdekében negatív koronavírus teszteredményhez jusson. 

Az előkészítő ülésen az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság hagyja jóvá a Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádlottal előzetesen kötött egyezségét és ítélje a terheltet 2 év – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 2, 5 millió forint pénzbüntetésre.

A bíróság azonban az egyezség jóváhagyását megtagadta, mivel a vádlott az előkészítő ülésen olyan körülményekre utalt, amelyek alapján kétségessé vált a beismerő nyilatkozatának egyértelműsége.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse a büntetőügyet, az ügyben érintett orvossal és vádlott-társaival szemben 32.B.91/2023 számon folyamatban lévő büntetőügyhöz, amelyben 2024. január 17-én lesz előkészítő ülés és tárgyalás. Az egyesítésről a bíróság később fog döntést hozni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !