Útonálló jelleggel akart rabolni egy 13 éves fiú Budapesten

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy az elkövetéskor 13 éves fiatallal szemben, aki megpróbált kirabolni egy másik fiút. A fiatalkorúak ügyésze arra tett indítványt, hogy a bíróság rendelje el a vádlott javítóintézeti nevelését.

A vádirat szerint, az elkövetéskor 13 éves fiú a XIV. kerületben a Rákospatak utcánál lévő gyalogos felüljárónál sétált négy ismerősével. Velük szemben gyalogolt egy kiskorú fiú, akinek a vádlott egyik társa vállal nekiment, majd még kérdőre is vonta őt. A sértett tovább ment volna, a fiatalkorú vádlott azonban úgy döntött, hogy kirabolja fiút, ezért előbb ő is meglökte, majd többször is megkérdezte, hogy van-e nála telefon vagy pénztárca, illetve, hogy átkutathatja-e őt. A vádlott elkezdte követni áldozatát, folyamatosan a vállával lökdöste őt, valamint megfenyegette, hogy megszurkálja. Mivel ezzel sem érte el a célját, a sértett telefonjának és pénztárcájának megszerzése céljából ököllel többször is megütötte a kiskorút a fején, amivel csak azért hagyott fel, mert egyik ismerőse elhúzta, a többiek pedig rászóltak, hogy ne csinálja. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban ennél súlyosabb sérülése is lehetett volna a bántalmazás jellege és ereje alapján, ennek elmaradása csak a véletlennek köszönhető.

Az eljárás során kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy a 13 éves vádlott beszámítható, és rendelkezik a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a fiatalt rablás bűntettének kísérletével vádolja, és javítóintézeti nevelésének elrendelését indítványozza vádiratában. A súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt a fiú az életkora miatt nem vonható felelősségre.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !