Történész: az Orbán-rendszer nem diktatúra, de nem is demokrácia

Romsics Ignác történésszel készített interjút a hvg360, melyet az rtl.hu szemlézett.

„Természetesen tudom, hogy a Fidesz ismételten kétharmad körüli országgyűlési többsége miatt 2010 óta ez már nem az a demokratikus szabályok között versengő többpártrendszer, ami a rendszerváltás utáni első két évtizedet jellemezte. Hanem egy olyan dominánsnak nevezhető pártrendszer, amelyben a többséget alkotó párt – ez esetben a Fidesz – szava a meghatározó szinte minden téren” – mondta el a történész.

„Az ellenvélemények mindazonáltal még ma is felszínre juthatnak - a parlamentben és a nyilvánosság más fórumain egyaránt. Ez sem a Rákosi-, sem a Kádár-rendszerben nem így volt. Azok egypárti diktatúrák voltak, az Orbán-rendszer viszont olyan domináns párthierarchiával rendelkező korlátozott parlamentarizmus, amelyet egyetlen szóval autokráciának nevezhetünk. Nem diktatúra, de nem is demokrácia, hanem olyan hibrid rendszer, amely az állam- és kormányrendszerek skáláján valahol a kettő között helyezkedik el” - folytatta.

A történész szerint „ha a magyar történelemben 20. századi analógiát keresünk, akkor azt leginkább a Horthy-rendszerben találhatjuk meg”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !