Orbán Viktor csaknem 900 ezer forinttal kereshet többet márciustól

A képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon – derül ki az rtl.hu összeállításából. A portál számításai szerint a miniszterelnök fizetése így már 6,5 millió forint felett lesz, Kövér László házelnök várhatóan 4,8 millió forintot kap majd, a miniszterek pedig legalább 3,5 milliót.

Egy öt éve hozott törvénymódosítás értelmében ugyanis a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg. Vagyis a juttatások automatikusan emelkednek (vagy csökkennek) annak alapján, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek - írta a Népszava.

Tehát ha az idei évben valóban 15 százalékkal 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor az rtl.hu szerint

  • a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal nő majd bruttó 1,78 millió forintra.
  • az, aki egy parlamenti bizottság tagja, az alapbér 1,2-szeresét kapja majd, azaz márciustól nagyjából 2,1 millió forintot.
  • a frakcióvezetőknek az alapbér kétszerese jár, márciustól nagyjából 3,5 millió forint.
  • Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot.
  • Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.
  • Novák Katalin köztársasági elnöknek továbbra is a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint.

A 2023-as kereseti adatok még nem véglegesek, egyelőre csak a január-szeptemberi adatokat közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek megfelelően a jövő februárban közölt hivatalos átlagbér-adatok néhány ezer forinttal különbözhetnek majd a számítás alapjául vett 593 ezer 170 forinttól.

Szintén egy törvénymódosítás tette lehetővé, hogy a miniszterek fizetéséről egyedül Orbán Viktor döntsön, a tárcavezetők bére ugyanis nincs rögzítve egyik jogszabályban sem. De az eddigi gyakorlat alapján a kormányfő az átlagbér hatszorosában állapította meg a miniszterek keresetét, így ha Orbán Viktor tartja magát ehhez, akkor az összesítés szerint a tárcák vezetői márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd. Ha pedig valaki képviselő is, akkor felveheti az ezért járó alapbért, így az esetében összesen bruttó 600 ezer forinttal is nőhet a havi juttatás összege.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !