Dobrev Klára: Magyarországra a legnagyobb veszélyt az Orbán-kormány jelenti hazaáruló Putyin-barát politikájával

Erős, kiképzett és becsületes katonaságot kell létrehozni, ehhez azonban erős és becsületes hazára van szükség - jelentette ki a DK árnyék-miniszterelnöke pénteken Gyöngyösön.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) honvédelmi programbemutató rendezvényén úgy fogalmazott: az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben "ellehetetlenítette és megalázta a magyar katonákat", miközben Magyarország "megszűnt kiszámítható, biztonságos európai demokrácia lenni."

Sok mindenről lehet vitatkozni, de a magyar emberek biztonsága nem világnézeti kérdés: "nem kereszténynek és jobboldalinak hazudott", hanem hazafias biztonságpolitikára van szükség, amely nemzeti konszenzusra épül - hangsúlyozta.

Magyarország védelme legfontosabb alappilléreinek a NATO és az unió jelentette biztonsági ernyőt, a magyar honvédség fegyveres erejét és az állampolgárok hazaszeretetét nevezte.

A legnagyobb fenyegetés Magyarország biztonságára és jövőjére ennek a szövetségnek a gyengítése - mondta Dobrev Klára, hozzátéve: a legnagyobb veszélyt most éppen ezért az Orbán-kormány jelenti "hazaáruló Putyin-barát politikájával".

Azt mondta: az elmúlt időszakban olyan döntések születtek, amelyekkel "lefejezték a honvédséget" és többször is megalázták a katonákat, veszélybe sodorva ezzel az ország biztonságát.

Véleménye szerint minden tisztességes országnak a tenyerén kell hordoznia azokat, akik arra tesznek esküt, hogy akár életük árán is megvédik a hazát, a nemzetet. A DK árnyékkormányának célja megbecsült katonákból álló, erős, képzett és becsületes honvédség létrehozása, és az ehhez nélkülözhetetlen erős és becsületes ország felépítése - hangoztatta Dobrev Klára.

Vadai Ágnes, a DK honvédelmi árnyékminisztere a párt honvédelmi programját ismertetve közölte: olyan feltételrendszer kialakítása a céljuk, mely úgy garantálja a polgárok által elvárt külső biztonságot, hogy számít minden magyarra, építi a haza fegyveres erejét és erősíti Magyarország szövetségesi megbecsültségét.

Úgy folytatta: kiemelt feladatnak tekintik az "orbáni biztonságpolitika által generált nemzetközi magány" megtörését. Új nemzeti biztonsági stratégiára van szükség, a biztonság fogalmát újra kell értelmezni Magyarországon - fejtette ki.

Jelezte: a párt átfogó honvédelmi stratégiát dolgoz ki, amelynek részeként a szolgálati nyugdíjuktól megfosztott, illetve 45 év felett és 25 év szolgálati viszony után "válogatás nélkül kirúgott" katonák anyagi és erkölcsi jóvátételre számíthatnak.

"Magyarország biztonságára a dollárbaloldal jelent veszélyt", mert "külföldi megrendelőik kedvéért Gyurcsányék háborúba sodornák az országot", újra leépítenék a nemzeti haderőt, elajándékoznák fegyvereinket és feladnák hazánk szuverenitását - reagálta a Fidesz szombaton Dobrev Klára kijelentéseire.

A Fidesz azt írta, a Gyurcsány vezette baloldal a kormányzása alatt már megmutatta, hogy számukra mit jelent a haza védelme: tönkretették, leépítették a honvédséget, elherdálták a katonai eszközeinket és soha nem látott mélypontra csökkentették a katonai állományt hiszen "a haderőfejlesztést szerintük meg lehet és meg is kell úszni".

Most is egy olyan emberre bíznák a haza védelmét, akinek a hadsereg leépítése a programja - tették hozzá.

"A dollárbaloldal nem érzi a veszélyt, és a magyar emberek biztonságával játszik és a készenlét fokozása és a haderőfejlesztés helyett egy szociális intézménnyé akarja csökkenteni a haderőt" - fogalmaztak.

 Úgy folytatták, hogy ezzel szemben Magyarország a NATO elkötelezett tagjaként folyamatosan erősíti védelmi képességeit, hadipari erejét, "hogy a mostani veszélyek korában is képesek legyünk az ország, és a magyar emberek védelmére".

"Ellentétben a dollárbaloldallal, nekünk az első és legfontosabb kötelességünk a magyar emberek biztonsága, és védelme. Mi nem fogunk háborút finanszírozni, mi a védelemért dolgozunk itthon. Nem engedjük, hogy Gyurcsányék újra leépítsék a Magyar Honvédséget, és azt, hogy háborúba sodorják az országot! El a kezekkel a honvédségtől és a magyar emberek biztonságától!" - olvasható a Fidesz reagálásában. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !