NATO-hadgyakorlatot tart Magyarország

A Magyar Honvédség "Adaptive Hussars 23" elnevezéssel, a NATO-erők részvételével többnemzeti, országos hadgyakorlatot tart novemberben, amelyen az ország védelmi képességeit teszteli - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter közlése szerint a következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a együttműködését a civil közigazgatással.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben idézte a tárcavezetőt, aki kiemelte: a veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát.

A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit a jól kiképzett honvédség tud garantálni, ezért a Magyar Honvédség vezérkari főnökével, Böröndi Gábor vezérezredessel közösen, "Adaptive Hussars 23" néven a korábbiaknál jóval átfogóbb gyakorlatot rendelt el - fogalmazott a miniszter.

A HM közleménye szerint nemzetközi gyakorlat keretében az ország számos helyszínén, november 2-26. között a fő- és mellékútvonalakon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani.

A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. A zárt menetoszlopba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják - írták a közleményben.

A minisztérium arra kérte a közlekedőket, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek.

A hadgyakorlat aktuális folyamatáról a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatni fogja a lakosságot - írták, egyúttal megköszönve a hadgyakorlattal járó esetleges közlekedési és egyéb kellemetlenségekért a lakosság megértését és türelmét. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !