Scholz: Ukrajna számíthat Németországra

Olaf Scholz német kancellár, az orosz agresszióval szembeni hosszú távú támogatásról és az ország újjáépítésében való német szerepvállalásról biztosította ismételten Ukrajnát, a hatodik alkalommal megrendezett német-ukrán gazdasági fórumon.

„Ukrajna számíthat Németországra” – szögezte le a német kancellár a berlini eseményen, amelyen többek között Robert Habeck szövetségi alkancellár és gazdasági miniszter is részt vett. Scholz és Habeck az állami beruházásokra és az exportgaranciákra vonatkozóan a német vállalatoknak nyújtott könnyítéseket emelték ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fórumnak küldött videóüzenetében Ukrajna megbízható partnerének nevezte Németországot és rámutatott a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségekre amellett, hogy a védelmi ágazat bővítését nevezte meg legfontosabb fejlesztési területnek.

Ukrajnát képviselve Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szólalt fel a fórumon. Beszédében kiemelte a német Rheinmetall fegyvergyártó vállalat és az ukrán állami hadiipari konszern közötti vegyesvállalat szerepét. A vállalkozásban 51 százalékos részesedéssel rendelkezik a német cég, a szerződés harckocsi-gyártást és -karbantartást tesz lehetővé Kijev számára ukrán területen.

Smihal emellett felvetette Scholznak, hogy a befagyasztott orosz vagyont az Ukrajnának fizetendő jóvátételekre használják fel. „Közös megoldást kell találnunk, hogy Oroszország megfizessen az Ukrajnában elkövetett bűnökért és pusztításért” – írta Smihal Telegram üzenetben. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !