Odapirított Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának Donáth Anna

Egy, a Válasz Online-ban megjelent publicisztika keretében fogalmazta meg deklarált hadüzenetét a Demokratikus Koalíciónak Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője - vette észre a Népszava.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: „Sajnos nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját. Hasonló politikai kultúrát képvisel a Demokratikus Koalíció is. Ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak.” Donáth Anna szerint Gyurcsány Ferenc hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat, de Dobrev Klára is kerüli a felelősségvállalást.

Donáth Anna szerint a változásnak azért nincs hitele Magyarországon, mert az elmúlt közel két évtized tapasztalata arra tanította meg a választókat, hogy a politikusok hazudnak, függetlenül attól, hogy melyik pártban politizálnak, s már nem hiszik el, hogy ha más venné át a kormányrudat, akkor ők máshogy politizálnának. A momentumos politikus szerint ezért a hazugság kultúrája helyett az igazság kultúráját kell megteremteni.

A másik kulcskérdésnek a felelősségvállalást tartja. „Ez tűnik a könnyebb útnak, de van, akinek mégis nehezére esik. Márpedig ma Magyarországon esélye sincs valakinek kormányváltó többséget kovácsolnia anélkül, hogy vállalná a felelősséget a saját korábbi tetteiért. Ezért akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak. Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele. Ebben is nagyon hasonlít az övék a Fidesz politikai kultúrájára, amelynek keretében tévedéseiket tagadják, a kritikára pedig erőből reagálnak. Meghosszabbítják Bicskéig. Ez az egyik legfontosabb oka annak is, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért” - jelezte.

Donáth Anna szerint ugyanez a felelősséghárítás jellemzi a DK-t a tavalyi országgyűlési választások óta is. Azonnal letagadták a saját szerepüket az ellenzék katasztrofális vereségében.

„Nemcsak szavakban, de tettekben is rögtön ledobták magukról a felelősséget a választások éjszakáján, amikor nem voltak hajlandók kiállni a színpadra a közös miniszterelnök-jelölt mellé, hogy együtt nézzünk csalódott választóink szemébe. Miféle felelősségtagadás ez? Hiszen a DK tagja volt az ellenzéki összefogásnak. Mindenki tehetett a vereségről, csak azok nem, akik a legtöbb választókerületben állítottak egyéni jelöltet?”  - tette fel a költői kérdést, hozzátéve, nem csak Gyurcsány Ferencet, hanem Dobrev Klárát is ugyanez a felelősséghárítás jellemzi. „Együtt háborodunk fel a Fidesz ordas hazugságain, és méltán éri őket haragos kritikánk azért a hatalomgyakorlási módszerért is, hogy sohasem hajlandóak beismerni tévedéseiket. Vajon az a párt, amely az ellenzéki oldalon ugyanezt a politikai kultúrát képviseli, nem válik a kormányváltás akadályává? Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni” - írta.

Végezetül harmadik fő szempontként Donáth Anna a kritikák elfogadását jelölte meg, s hogy a konstruktív viták nem hátráltatnak, hanem előre visznek. Szerinte ha egy párt politikai kultúrájának nem szerves része a belső demokrácia, az egyéni vélemények ütköztetése, az a párt a hatalomba kerülve sem fogja tűrni ezeket. „Ha a párt vezetője alapítása óta leválthatatlan, ha szavai megkérdőjelezhetetlenek a párton belül, akkor kormányon sem várható tőle, hogy helyreállítsa a súlyosan sérült demokráciát Magyarországon” - közölte, utalva arra, hogy a Demokratikus Koalíciót alapítása óta Gyurcsány Ferenc vezeti, hatalma pedig soha nem kérdőjeleződött meg.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !