Jogerős ítélet született a hajléktalant bántalmazó férfiak ügyében

A Pécsi Ítélőtábla – a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványával részben egyetértve – súlyosította azon vádlottak egyikének büntetését, akik megverték és megkéselték áldozatukat.

A Tolna megyében élő két vádlott 2020. szeptember 2-án, este, egy négyfős társasággal Szekszárdon sétált és italozott. Egyikük társaival közölte, hogy a városban ismer egy hajléktalan férfit, akivel egy korábbi sérelmét el akarja rendezni. A társaság egyik tagja ismerte a férfi tartózkodási helyét, így elindultak a sértett lakóhelyéül szolgáló sátorhoz. A helyszínre érve az egyik vádlott a sértettet többször megütötte és megrúgta, majd társa késsel mintegy hat alkalommal megszúrta. A szúrás következményeként az életveszélyes állapot elmaradása csak a véletlennek köszönhető.

Az elsőfokú bíróság a 2023. februárjában hozott ítéletével a késelő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Verekedő társára garázdaság vétsége miatt 40 nap elzárást szabott ki.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezést fenntartva arra tett indítványt, hogy az ítélőtábla a vádlottak büntetését súlyosítsa, illetve a verekedő vádlott cselekményét garázdaság vétsége helyett súlyos testi sértés bűntettének kísérleteként minősítse.  A védelem felmentésért fellebbezett.

A Pécsi Ítélőtábla a bíróság ítéletét akként változtatta meg, hogy a vádlottak által elkövetett bűncselekményt társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérletének minősítette, és a késelő vádlott társának büntetését 1 év szabadságvesztésre súlyosította.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !