Gyurcsány Ferenc szerint október 23-a mára megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint "megrendülve mondhatjuk", hogy október 23-a mára megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni.

Gyurcsány Ferenc a DK Budapesten felvett, hétfőn online közvetített megemlékezésén arról beszélt, hogy ha igazi az ünnep, akkor "meleg szeretettel költözik be a szívünkbe és érezzük porcikánkban", hogy valami közös, valami a miénk. Ha az ünnep igazi, "akkor értjük, hogy miből táplálkozott", honnan jön, mit jelentett akkor, amikor született, és mit jelent ma - tette hozzá, megjegyezve: ha igazi az ünnep, akkor közös, akkor egyesít.

Az ellenzéki politikus kijelentette ugyanakkor: ha ez az ünnep, és "ilyen az igazi ünnep", akkor október 23-ával jó pár éve már gondban és bajban vagyunk. Úgy fogalmazott, először csak "elkerültük egymást", messzebb mentünk egymástól külön és külön ünnepelni, aztán "már falakat is húztunk", végül pedig nemcsak testi valónkban voltunk távol egymástól, hanem már érzéseinkben, lelkünkben is mást gondoltunk az ünnepről.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy október 23-án "megemlékezik a hivatalosság", és tőlük távol megemlékeznek "az ünnep őrzői, mi". Szavai szerint vannak, akik eltolják maguktól az ünnep gondolatát, üzenetét, "megfordítják, kifordítják hamisítják".

Hangsúlyozta, nem hiszi, hogy van bárki is Magyarországon, aki ebben a helyzetben, október 23-án, a nemzet egészének nevében tud beszélni, mert mára "ez a jeles nap nem egységes a nemzet lelkében, szívében és agyában".

A Demokratikus Koalíció szerint akkor is a Nyugat volt a remény arra, hogy lesz egy szabadabb, függetlenebb ország, és akkor is a Szovjetunió, ma meg annak örököse, Oroszország jelenti a fenyegetést Európa szabad népeire. Akkor is a függetlenséget veszélyeztette Oroszország, a Szovjetunió, és "ezt hazudja el a mai hatalom, állítva, hogy Brüsszel az, amely valójában fenyegetést jelent az európai nemzetek függetlenségére" - emelte ki.

Ha majd egyszer más lesz a világ, akkor sok mindent újra kell tanulni, közte újra kell tanulni ezt az ünnepet - jelentette ki. Újra közössé kell tenni, mert egy szabad, független, demokratikus Magyarország számára a 21. század elején továbbra is '56 forradalmi, szabadságharcos függetlenségi küzdelme az origó, az eredőpont, ahonnan modern küzdelmünk indult - mondta Gyurcsány Ferenc.

A politikus azt mondta, hogy a nemzeti szabadság és a demokratikus küzdelem panteonjába valónak gondolják az akkori törekvéseket és a mártírhalált haltakat, köztük a törvényes miniszterelnököt és társait.

Áldás legyen a hősökre, a mártírokra és Magyarországra! - zárta beszédét Gyurcsány Ferenc. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !