Öt szakszervezeti szövetség szerint a kormány életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül

Sürgős érdemi szakmai egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás tervezett módosításáról, mert álláspontjuk szerint a kormány életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül.

A kormány arra készül, hogy levegye a munkáltatók válláról a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget, és teljes egészében a munkavállalókra hárítsa azt - írja szerdai közös közleményében az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A szakszervezeti szövetségek úgy fogalmaznak: a törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy emailen küldött írásos oktatási tematikával a munkavédelmi tájékoztatást, és az egyénre bízza, hogy elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül - közölték.

Az érdekképviseletek kifogásolják azt is, hogy a változtatási tervvel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló salátatörvénybe bújtatva szembesültek. Különösen sérelmesnek tartják, hogy egy ilyen fontos, munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés - hangsúlyozták. Hozzátették, hogy a módosítás súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A közleményben kiemelték, hogy munkahelyi baleset miatt évente több tucat ember hal meg vagy marad élete végéig rokkant.

A tervezett módosítás hatására nem javulni fog a munkavédelmi helyzet, hanem még jobban leértékelődik annak fontossága, és elképzelhető, hogy a jövőben jelentősen megugrik a munkahelyi és foglalkozási balesetek száma - írják a közös nyilatkozatban.

Az érdekképviseletek szerint a tervezett intézkedés ellentétes a munkavédelem alapvető elveivel és a 81/391/EGK Európai Tanács irányelvével is. Emellett diszkriminatív is lehet, ha csak bizonyos munkáltatókra, munkakörökre vonatkozik majd, ahogy a tervezetben szerepel - jelezték.

A szakszervezeti szövetségek elvárják, hogy a módosítást tervező foglalkoztatásért felelős miniszter érdemben egyeztessen a munkavédelmi képviselőkkel, mielőtt erről a szakszerűtlen módosításról döntene - áll a közös közleményben. (MTI / Fotó: Getty Images)