Felgyújtotta lakótársnőjét egy budapesti férfi, majd hetekig nem engedte orvoshoz

A Fővárosi Főügyészség emelt vádat emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt egy harmincas éveiben járó férfi és két bűntársa ellen.

A Fővárosi Törvényszék 2023. május 8-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a már többszörösen büntetett férfit bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és más bűncselekményekben, melyért őt 18 év fegyház büntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A férfi bűntársát személyi szabadság megsértése, valamint aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértés bűntette miatt 4 és fél év börtönbüntetéssel és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta, míg női segítőjüket bűnpártolás bűntette miatt  1 év 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a két férfi közösen használtak egy budapesti lakást, ahová az egyikőjük barátnője is beköltözött. A sértett több férfival is kapcsolatot tartott, ezért állandósult a féltékenység és a veszekedés az együttélésük során. A két férfi lakótárs volt, hogy közösen bántalmazták a nőt, azonban az enyhén értelmi fogyatékos sértett nem mert a rendőrséghez fordulni. 2021. április 24-én egy újabb veszekedés után a szállást biztosító terhelt égésgyorsítót öntött a sértett ruházatára, és azt meggyújtotta. Ezt észlelve a nő élettársa a sértettet a fürdőszobába vitte és hideg vízzel lelocsolta, azonban az elszenvedett égési sérülések ellátásához orvosi segítséget egyikük sem kért. A két férfi napokon keresztül bezárva tartotta, és felváltva őrizte a sértettet, tőle a telefonját is elvették.

Az égési sérüléseket okozó férfi pár nap elteltével megkérte egy nőismerősét, hogy járjon fel a lakásba őrizni a sértettet, vele pedig elhitette, hogy aki vigyáz rá, az gyógytornász.

2021. május 10-én miközben a szállásadó fürdött a sértett megtalálta a lakás kulcsot, az utcára menekült és egy buszmegállóban segítséget kért. Ezután kórházba szállították, ahol az elfertőződés veszélye miatt életveszélyes állapotban lévő nő kezelését megkezdték, aki sérüléseiből év elteltével felgyógyult.

Az ítélet ellen valamennyi elkövető és védőik felmentésért, illetve hatályon kívül helyezés érdekében, továbbá a büntetés enyhítése miatt fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi indítványok elutasítását kezdeményezte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblánál.

Az egyik férfi elkövető jelenleg más bűnügyben kiszabott szabadságvesztését tölti, férfi bűntársa letartóztatásban várja büntetőügye jogerős befejezését, míg női bűntársuk szabadlábon védekezik a fellebbviteli eljárásban. (Fotó: Shutterstock / Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !