Keresés ebben a blogban

Leéghetett volna az egész társasház, vádat emeltek a szegedi gyújtogatóval szemben

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki tavaly és tavalyelőtt két ízben is tüzet gyújtott szegedi panelházakban.

A vádirat szerint a vádlott első alkalommal 2021. május 19-én, este fél tízkor ment be egy társasház földszinti előterébe. Itt meggyújtotta a postaládák alatt elhelyezett papírdobozban talált reklámújságokat, majd a fellobbant tüzet magára hagyva távozott. Az éghető anyagokra tovább terjedő lángokat, valamint az erőteljesen gomolygó füstöt egy pár perccel később érkező ételfutár észlelte. A lakók a tüzet még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A vádlott ezen kihívóan közösségellenes magatartásával 65.000 forint kárt okozott a lakóközösségnek.

A második esetben, 2022. február 27. napján, éjjel fél tizenegy körül a vádlott egy másik lakóházház 9. emeleti szemétledobójában talált tárgyakat gyújtotta meg. Az elektromos kapcsolótáblákkal felszerelt helyiség a fellobbanó tűz hatására teljesen kiégett, két emeletet is beterítve eközben füsttel és korommal. A tűzesetet a társasház lakói itt is még időben észlelték. A lángokat a helyszínre riasztott tűzoltóknak sikerült megfékezniük, beavatkozásuk nélkül az egész épület megsemmisült volna. A vádlott magatartásának következtében a két lépcsőházból álló, 300 lakásos épületben 5 millió forintot is meghaladó kárt keletkezett. Az eset során a hatóságoknak közel 140 embert kellett lakásaikból kimenekíteni és biztonságba helyezni.

A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottat garázdaság vétség, rongálás vétség valamint közveszélyokozás bűntett elkövetésével vádolja. Arra az esetre, amennyiben a terhelt a bűnösségét az előkészítő ülésen beismerné, és lemondana tárgyaláshoz való jogáról, vele szemben az ügyészség 4 év 6 hónap börtön kiszabását indítványozta.

A vádemeléskor bűnügyi felügyelet kényszerintézkedés hatálya alatt álló elkövető bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !