Felmenthetik a emberölési vád alól az újbudai rendőrgyilkost

Még mindig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) tartják kényszergyógykezelés alatt azt a férfit, aki 2023. január 12-én éjszaka egy késsel halálosan megsebesítette az ellene intézkedő Baumann Péter rendőr főtörzsörmestert – derül ki a Mandiner cikkéből, melyet a Népszava szemlézett. 

Sz. Szilárd május 10-ig volt letartóztatásban volt, bírósági határozat alapján vizsgálták az elmeállapotát, ami után az ügyészség végül a letartóztatás megszűntetésére és előzetes kényszergyógykezelés elrendelésére tett javaslatot. Ennek az indítványnak a bíróság helyt adott, és az elsőfokú tárgyalás előkészítésén születő határozatig, de legkésőbb 2023. november 10-ig el is rendelte az előzetes kényszergyógykezelést. A portál kérdésére a Központi Nyomozó Főügyészség azt válaszolta, hogy a férfi továbbra is személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt áll. 

Ebből a Mandiner azt a következtetést vonja le, hogy a férfit nem tartják beszámíthatónak, vagyis felmenthetik a gyilkossági vád alól, hogy elrendeljék a tényleges kényszergyógykezelését. Azt, hogy ez a a tényleges kényszergyógykezelés meddig tart, az orvosok dönthetik el.

A férfi 2023. január 12-én egy Fehérvári úti társasházban kezdett tombolni, állítása szerint mindenhol „démonokat” látott. Kalapáccsal betört egy 80 éves, amputált lábú asszony lakásába, ahonnan a rendőrök kivitték. A kést egyikük, Baumann Péter főtörzsőrmester vette el tőle, pár másodperccel később azonban váratlanul kialudt a fény a lépcsőházban. Ekkor Sz. Szilárd azonnal rátámadt a rendőrre, elvette tőle és kétszer szíven szúrta a késsel, majd a sötétben hadonászva megvágta a két másik rendőrt is. Bár először panasszal élt a gyanúsítás ellen, később beismerő vallomást tett. (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !