Éveken keresztül bérezés nélkül három kiszolgáltatott helyzetű férfit dolgoztattak a kannabisz ültetvényükön

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként arányosnak tartja az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést annak az orosházi férfinek és nőnek az ügyében, akik éveken keresztül bérezés nélkül három kiszolgáltatott helyzetű férfit dolgoztattak a tanyájukon.

Az ügyben elsőfokon a Gyulai Törvényszék járt el a Békés Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. A tényállás szerint az orosházi férfi és élettársa 2012. évtől kezdődően a férfi családjának tanyáján három férfit dolgoztatott. A férfiak elszállásolásának körülményei emberhez méltatlanok voltak. Az ingatlanon minden munkát el kellett látniuk a munkaadóik utasításai alapján, akiktől munkabért nem kaptak. A munkaidő számukra az év minden napján hajnaltól késő estig tartott és az elkövetők a fizikai munkához elegendő élelmiszert sem biztosítottak számukra. 2019. évtől a férfiak feladatát képezte a tanya körüli munkák ellátásán kívül a munkaadóik kannabisz ültetvényének gondozása is.

A Gyulai Törvényszék a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettességben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében, emberkereskedelem bűntettében valamint kényszermunka bűntettében. Ezért a férfit 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, élettársát 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik egyaránt felmentésért, illetve enyhítés érdekében fellebbeztek.

A fellebbviteli főügyészség a nem jogerős ítélet helybenhagyását indítványozta, mivel úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság a megalapozott döntésében helyesen következtetett a férfi és a nő bűnösségére, a cselekményeiket helytállóan minősítette, s a kiszabott büntetés megfelelően igazodik a terhükre rótt bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyához és a bűnösségi körülményekhez.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !