Egy ukrán-román állampolgár meg akarta vesztegetni egy rendőrt Beregsurányban

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség kevesebb mint 72 óra elteltével bíróság elé állította a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettét elkövető férfit. A külföldi elkövető egy rendőrt próbált megvesztegetni. 

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapított tényállás szerint 2023. május 5-én, reggel, a rendőrök intézkedtek Beregsurányban egy ukrán-román állampolgárral szemben azért, mert figyelmen kívül hagyta a behajtani tilos jelzőtáblát, és autójával forgalomtól elzárt területen várakozott. A rendőrök közölték, hogy közigazgatási szabálysértés miatt 30.000 forint közigazgatási bírságot szabnak ki vele szemben.

Ezután az egyik rendőr a szolgálati gépjármű hátsó ajtaját kinyitotta és a gépkocsiból magához vette az irattartóját. Eközben a 34 éves férfi a nadrágja zsebéből 2 darab 10 eurós és 3 darab 5 eurós bankjegyet vett elő és a szolgálati gépkocsi nyitott ajtaján behajolva azokat az ülésre próbálta helyezni. A rendőr azonnal számon kérte a férfit a vesztegetés miatt, aki ezután visszalépett a szolgálati gépjárműtől és a bankjegyeket elrakta a ruházatába.

A külföldi férfi a 35 eurót arra szánta, hogy az intézkedő két rendőr a közigazgatási bírság kiszabásától – kötelezettségüket megszegve – tekintsen el.

A rendőrök a férfit előállították.

Az ügyészségen gyanúsítottként kihallgatott férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A nyomozó ügyészség az őrizetben lévő elkövetőt gyorsított eljárásban,  2023. május 8-án a Nyíregyházi Törvényszék elé állította.

A bíróság 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt, és vagyonelkobzást rendelt el a korrupciós pénz vonatkozásában. Az ítélet nem jogerős, a terhelt és védője felmentésért, valamint enyhítésért fellebbezett. (Fotó: Magyarország Ügyészsége)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !