Az ügyészség alaptalannak látja az életveszélyes sérüléseket okozó három jászapáti férfi fellebbezését

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyására tett indítványt abban az ügyben, amelyben három férfi életveszélyesen bántalmazta a sértettet.

Az ügyben a Szolnoki Törvényszék járt el a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség vádirata alapján.

Az ítélet szerint a sértett és társa 2019 márciusában a rokonát ért sérelem miatti számonkérés céljából ittasan, hangoskodva egy macsetével hadonászva jelent meg az egyik elkövető házánál. Az ott lakó elkövető két társával kerti szerszámokkal felfegyverkezve ment ki az utcára. Fellépésük nyomán a sértett és társa menekülni kezdett, az elkövetők őket üldözőbe vették. A sértettet az egyik elkövető ennek során egy lapáttal fejen ütötte, aki ennek következtében a földre esett. A férfiak a földön fekvő sértettet tovább bántalmazták a kezükben lévő eszközökkel, aki az ütlegelés miatt eszméletét vesztette. A sértett társa a helyszínről elfutott. Az elkövetők bántalmazásából eredően a sértett többek között többszörös nyílt koponyacsont-törést, vérzéses agyzúzódást szenvedett, amelyek életveszélyes sérülések voltak.

A bíróság az elkövetőkkel szemben 4 év illetve 3 év 6 hónap, míg visszaeső társukkal szemben 5 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki, és 4-4 illetve a visszaeső férfit 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Elrendelte továbbá a visszaeső férfi korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének végrehajtását is.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében.

A fellebbviteli főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt. Úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és abból a törvénynek megfelelő következtetést vont a három férfi bűnösségére. Álláspontja szerint nem tévedett a törvényszék, amikor elvetette a menekülő majd a földre került sértettet bántalmazó férfiaknak a jogos védelmi helyzetre való hivatkozását. Az ügyészségi álláspont szerint a nem jogerős ítélettel kiszabott büntetések megfelelően igazodnak a vádlottak cselekményének tárgyi súlyához és a bűnösségi körülményekhez, ezért azok enyhítése sem indokolt.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !