Pszichés nyomás alatt tartottak egy budapesti férfit, összesen több mint 30 millió forint kárt okoztak neki

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság folytatta az előkészítő ülést egy büntetőügyben, amelyben nyolc személlyel szemben többek között folytatólagosan, élet vagy testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás, üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás, valamint zaklatás vétsége miatt emeltek vádat.

A vádirat szerint az elsőrendű terhelt a jó anyagi körülmények között élő sértett bizalmába férkőzött. A férfi a keresztfiává fogadta a vádlottat és bevette őt a végrendeletébe is. A vádlott később a férfi sérelmére – egyedül, illetve társaival előre megtervezve – szervezetten zsarolásokat, csalásokat hajtott végre, folyamatos pszichés nyomás alatt, lelki terrorban és a felügyelete alatt tartotta őt. A vádlott és társai eleinte fenyegetéssel és félelemkeltéssel, később pedig különböző történeteket kitalálva több millió forintot szereztek meg a hiszékeny sértettől, de előfordult olyan is, hogy kompromittáló képekkel zsarolták meg őt. A nyolc vádlott összesen több mint 30 millió forint kárt okozott a sértettnek, amely összegnek a jelentős része nem térült meg. 

A nyolc vádlott közül az előkészítő ülések során négyen ismerték be bűnösségüket. Esetükben a bíróság ítéletet hirdetett és bűnszövetségben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett csalás bűntettében mondta ki őket bűnösnek. Az ötödrendű vádlottat 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, a hatod-, heted- és nyolcadrendűt 1 év 6 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, illetve különböző mértékű pénzbüntetésre ítélte. A döntés jogerős.

Az eljárás az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakkal szemben zsarolás, valamint csalás bűntette, illetve zaklatás vétsége miatt 2023. augusztus 28-án tárgyalással folytatódik, amikor a vádlottak meghallgatása várható. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !