Menekülés közben karamboloztak az időseket fosztogató álrendőrök

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 34 éves férfival szemben, aki egy társával együtt, magukat rendőrnek kiadva, 2021 októbere és 2022 májusa között nyolc idős ember lakásába jutottak be. Hét sértettől összesen csaknem 20 millió forintot, valamint ékszereket loptak el.

A vádirat szerint a vádlott és társa 2021 októbere és 2022 májusa között összesen nyolc bűncselekményt követett el időskorú személyek sérelmére úgy, hogy kihasználták a sértettek megromlott egészségi állapotát, illetve korukból adódó könnyebb megtéveszthetőségét.

Az elkövetők többnyire a gépkocsijukban ülve, jellemzően Budapest XI. kerületében szemelték ki áldozataikat, majd magukat rendőrnek kiadva, azzal a valótlan történettel szólították meg a hazafelé tartó sértetteket, hogy betörtek hozzájuk. A vádlott és társa több esetben mobiltelefonon egy rendőrségi jelvényt is mutatott a sértetteknek, akik elhitték a két férfiról, hogy valóban rendőrök, ezért beengedték őket az otthonukba. Itt az elkövetők megkérdezték a sértetteket, hogy hol tartják az értékeiket, illetve megkérték őket, hogy vegyék elő az otthon tartott készpénzüket, ékszereiket. Ezután az álrendőrök a hivatalos eljárást tovább színlelve általában úgy tettek, mintha lefényképeznék a sértettek által kipakolt értékeket, valamint volt olyan, hogy a sértetteket is lefotózták, majd végül elterelték az áldozatok figyelmét, a pénzüket, ékszereiket pedig ellopták. A sértettek minden esetben csak később vették észre, hogy kifosztották őket.

Az elkövetők kocsiját utolsó akciójuk után nem sokkal a BRFK Vagyonvédelmi Osztály és a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársainak segítségével próbálták megállítani. A két férfi a rendőrautók jelzéseit figyelmen kívül hagyva továbbhajtott, míg végül 12 óra körül a XVI. kerületi Szlovák út és Timur utca kereszteződésében nekiütköztek két másik autónak és egy parkoló járműnek.

Az ügynek összesen nyolc sértettje van, mindegyikük 80 év felletti volt az elkövetések idején, a legidősebb áldozat 93 éves volt. Az elkövetők tőlük összesen csaknem 20.000.000 forint készpénzt és ékszereket zsákmányoltak.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a 34 éves férfit több rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettével vádolja, és vele szemben börtönbüntetés kiszabására, pénzbüntetésre, valamint közúti járművezetéstől eltiltásra is indítványt tett a vádiratban. A vádlott korábban letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll. Társa szökésben van.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !