Felszámolták egy számlagyárat is üzemeltető zöldséges céghálózatot

Csaknem kétmilliárd forintnyi áfát nem fizetett be az a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a számlagyárat is üzemeltető szervezet vezetőit letartóztatták, a lefoglalt, gyorsan romló árukészletet elárverezték.

A bűnszervezet "fő profilja" az volt, hogy a Budapesti Nagybani Piac egyes zöldség- és gyümölcskereskedőinek állított ki fiktív belföldi beszerzési számlákat, miközben a cégek az árut a valóságban a Közösség területéről közvetlenül szerezték be. A számlagyár strómanok nevére íratott cégei számos más tevékenységről is állítottak ki valótlan tartalmú számlákat. A bűnszervezet áruszállítást és logisztikai adminisztrációt vállalt - olvasható a közleményben.

A NAV nyomozói az ügyben 20 gyanúsítottat hallgattak ki, a bűnszervezet vezetőit időközben letartóztatták - írták, hozzátéve, ha a gyanúsítottak bűnössége beigazolódik, a költségvetési csalásért akár 20 évet is kaphatnak.

A bűnügyi igazgatóság beszámolt arról is, hogy a NAV jelentős mennyiségű készpénzt, nagy értékű gépjárműveket, ékszereket, befektetési aranyat, illetve még nem használt luxus ruházati termékeket is lefoglalt, továbbá bankszámlákat és ingatlant zárolt. A pénzügyőrök adózatlan jövedéki termékeket is találtak - tudatták.

Közölték: az akciót a NAV Merkur Bevetési Egysége is segítette, a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának revizorai és végrehajtói pedig a gyorsan romló árukészlet elárverezésében működtek közre.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !