Felmentették a kőbányai vagyonőrt, akit azzal vádoltak, hogy viperával vert össze öt hajléktalant

A Fővárosi Törvényszék felmentett egy férfit, akit halált okozó testi sértés bűntettével, súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, illetve védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádoltak.

A terhelt egy kft.-nél dolgozott vagyonőrként. Benzinkutak és élelmiszer-áruházak biztonságáért volt felelős, többek között az üzletekben szolgálatot teljesítő vagyonőröket ellenőrizte. A férfit azzal vádolták, hogy 2020. augusztus 24-én este – járőrszolgálata során – gépkocsival megállt az egyik kőbányai élelmiszer-áruház hátsó parkolójánál, majd egy teleszkópos fémbottal az ott tartózkodó, ittas állapotban lévő, hajléktalan személyeket bántalmazta, illetve kiabálva távozásra szólította fel őket. A sértettek többsége könnyebb, egyikük azonban életveszélyes sérülést is szenvedett. Az utóbbi személy két hónappal később tüdőgyulladás okozta légzési elégtelenség miatt elhunyt.

A bíróság az indokolásban sorra vette azokat a nehézségeket és hiányosságokat, amelyek az eljárást végigkísérték és a felmentő ítélet megszületéséhez vezettek. A legfőbb nehézség a sértettek rendelkezésre állásának hiánya volt. Tekintettel arra, hogy mindannyian hajléktalanok, ezért felkutatásuk mindvégig akadályokba ütközött, illetve az is a bizonyítási eljárást nehezítette, hogy időközben két másik sértett is elhalálozott.

A nyomozati eljárás során beszerzett tanúvallomások ellentmondásosak, sőt több esetben önellentmondásosak is voltak, így például sem az elkövető személyleírása, sem pedig a bántalmazás egyéb körülményei nem voltak kétséget kizáróan tisztázottak. A sértettek elhalálozását megelőzően a terhelttel való szembesítés is elmaradt, így a támadó kinézetéről csak egymástól igen eltérő tartalmú vallomások álltak a bíróság rendelkezésére.

Az elkövetés idejére vonatkozóan a megtámadott férfiak bár pontos időpontot megadni nem tudtak, de arra emlékeztek, hogy még az áruház nyitvatartási idejében történt és világos volt. A tárgyaláson levetített térfigyelő kamera felvételén azonban az látszódott, hogy a vádlott az autójával a bolt zárását követően érkezett a parkolóba, amikor már sötét volt.

A lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeképp a bíróság az ítéleti tényállásban megállapította, hogy a terhelt 2020. augusztus 24-én az élelmiszerbolt zárását követően érkezett meg annak parkolójába, ahol miután segélykiáltást hallott, keresni kezdte a hangoskodókat. Ekkor találkozott a bántalmazott hajléktalan társasággal, akikkel szóváltása keveredett, majd távozásra szólította fel őket. A vádlott és a sértettek között kialakult lökdösődés közben a terhelt az egyik személyt megrúgta. Ezt követően a vádlott a gépkocsijával áthajtott az áruház mellett lévő benzinkútra. A sértetteket egy ismeretlen elkövető még az áruház nyitvatartási idejében bántalmazta.

Mindezekre tekintettel a vádlott bűnössége a vádiratban foglaltakat illetően nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette őt a terhére rótt bűncselekmények vádja alól.

A döntéssel szemben az ügyészség a vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása miatt fellebbezést jelentett be. A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !