Pénzbüntetést és eltiltást kapott az idős sofőr, aki a gyalogátkelőhelyen ütötte el a gyalogost

A Tapolcai Járásbíróság előkészítő ülésen 270.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta és 1 év időtartamra eltiltotta a „B” kategóriájú járművezetéstől azt a 62 éves tapolcai férfit, akivel szemben közúti baleset okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárás. A bíróság a pénzbüntetés megfizetésére részletfizetést engedélyezett - közölte a Veszprémi Törvényszék. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott az általa vezetett és saját tulajdonát képező személygépkocsival közlekedett Tapolca belterületén, a Hősök terén a Petőfi utca irányából az Ady utca irányába, derült időben, nappali világosságban, száraz, idegen anyagtól mentes aszfalt útburkolaton, egyirányú útszakaszon, közepes forgalom mellett, utast nem szállított. A vádlott haladása során a „Kijelölt gyalogos-átkelőhely” közúti jelzőtáblával jelzett és útburkolati jellel ellátott kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve, mivel nem látta, nem biztosított elsőbbséget a neki jobb oldalról gyalogosan, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átkelő sértett részére, és őt a járművének jobb első részével elütötte a gyalogátkelőhelyen. 

A sértett a 7,7 méter hosszú gyalogos-átkelőhelyen 2,7 métert tett meg az elütés pillanatáig. A baleset következtében a sértett 8 napon túl, ténylegesen 90 nap alatt gyógyuló - bal oldali sípcsont térdízületi végének törése - súlyos sérüléseket szenvedett el.  

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ-ben foglalt közlekedési szabályt, mivel a kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.

A bíróság az ítéletének tényállását a vádirati tényállással egyezően állapította meg. Az ítélet ellen az ügyész a járművezetéstől eltiltás kategóriára történt korlátozásával szemben, közúti járművezetés alkalmazása érdekében jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !