Az ügyészség az ártándi határrendészek vesztegetési ügyében kihallgatott újabb rendőrök letartóztatását indítványozta

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő eljárásában valamennyi – újabb – gyanúsított esetében személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelését indítványozta.

A megalapozott gyanú lényege szerint, legkésőbb 2021 márciusától a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el, amelyek elkövetésében civil személyek is segítségükre voltak.

A nyomozó ügyészség a 2023. április 17-én tartott újabb bűnügyi akciójában – amelyben közel 150 ügyész és rendőr vett részt – elrendelte öt határrendész és két civil személy őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki valamennyiüket. A gyanúsítottak közül senki nem ismerte el bűncselekmények elkövetését.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal (KR NNI VVH) vagyonvisszaszerzési eljárást indított a hét gyanúsítottal szemben. Tőlük a KR NNI VVH nyomozói összesen közel 50 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el. Ebből több mint 10 millió forint készpénz illetve számlán lévő összeg volt, míg a többi vagyon ingatlan, valamint gépkocsi.      

A határrendészek a vesztegetési pénzt egymás között előre megbeszélt szisztéma alapján osztották el, és abból annak érdekében, hogy a „jövedelmezőbbnek” tartott helyeken legyenek szolgálatba vezényelve, illetve tevékenységüket zavartalanul folytathassák, a szolgálatirányítóknak és egy alosztályvezetőnek is részesedést adtak. Az átkelőhely ügyeletesek azért részesültek a pénzből, hogy az elkövetett korrupciós bűncselekményekről ne tegyenek jelentést.

Az eljárásba most bevont gyanúsítottak közül öt rendőrrel és egy civil személlyel szemben letartóztatásukra, míg további egy civillel szemben – aki bűnsegédként követte el a bűncselekményeket – bűnügyi felügyelet elrendelésére tett indítványt a nyomozó ügyészség,  melyről a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa ma dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !