Vádat emeltek az újpesti kötözős rablókkal szemben

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három férfival szemben, akik 2022 januárjában betörtek egy újpesti házba, ahol a sértettet egy székhez kötözték, bántalmazták, több órán keresztül fogva tartották, végül a házból több értéket, valamint a férfi két bankkártyáját is elvitték, ez utóbbiakkal pedig több százezer Ft készpénzt vettek fel.

A vádirat szerint a vádlottak közül a 38 éves férfi egy építőipari vállalkozást vezetett, két fiatalabb vádlott-társa pedig az alkalmazottja volt. A vállalkozónak 2022 januárjában anyagi nehézségei voltak, ezért elhatározta, hogy bűncselekmény útján szerez pénzt. A tervébe bevonta két alkalmazottját, majd azzal bízta meg őket, hogy törjenek be egy IV. kerületi házba. A vállalkozó jól ismerte ezt az ingatlant, ugyanis 2021 őszén ott a munkásaival - köztük az egyik vádlott-társával - felújítási munkálatokat végzett, amelynek során tudomást szerzett arról, hogy a sértett jómódú, egészségi gondokkal küzd, valamint azt is tudta, hogy az ingatlanban hol található a széf.

Előzetes megállapodásuk alapján, a vádlottak 2022. január 24-én este gépkocsival az újpesti házhoz mentek, amelynek közelében a vállalkozó leparkolt, két társa pedig a kapun átmászva, bejutott a kertbe, ahol lekapcsolták az áramot. A sértett kiment az udvarra, hogy megnézze a villanyóra szekrényt, amikor a két férfi rátámadt, ütlegelni kezdték a férfit, a kezeit hátra csavarták, majd betuszkolták a ház konyhájába. Ezután ragasztószalaggal a lábait egy szék lábához, a kezeit pedig a háta mögött egymáshoz kötözték, valamint a szemeit is leragasztották, hogy ne lássa a támadóit.

A támadók a sértettet csonkolással, valamint megöléssel fenyegették, miközben az egyikük hosszú perceken keresztül kérdezgette őt, hogy hol tartja a pénzét, és amikor nem válaszolt elég gyorsan, ütést mértek a fejére. A bántalmazás és súlyos fenyegetések hatására a sértett végül teljesen megtört, és elárulta, hol van a pénztárcája, amiben viszont nem annyi pénz volt, mint amennyire a sértett emlékezett, ezért ismét megverték. A támadók ezután a házban lévő széf kódját követelték, ami azonban üres volt, ezért tovább ütlegelték a sértettet, és azzal fenyegették, hogy ha nem kapnak pénzt, akkor megölik. A sértett végül félelmében megadta a pénztárcájában lévő bankkártyájának a kódját, valamint azt is elárulta a támadóknak, hogy mennyi pénz van a számláján. Az egyik támadót ezután a kocsiban várakozó vállalkozó egy IV. kerületi bankautomatához vitte, ahol azonban a sértett bankkártyájával - a beállított napi limit miatt - 150.000 Ft-nál többet nem tudtak felvenni.

Visszamentek a házhoz, ahol a vállalkozó utasításai alapján, a támadók a bankkártya limit felemelésére kényszerítették a sértettet, majd időközben megtalálták a sértett másik bankkártyáját is. A későbbiekben a két bankkártyával az elkövetők még további 450.000 Ft készpénzt vettek fel.

A rablók végül a házban különböző értékeket gyűjtöttek össze, így pénzt, okosórát, hangszórót, mobiltelefont, összesen csaknem 300.000 Ft értékben, majd a sértettet átvitték egy másik szobába, leeresztették a redőnyöket, rázárták a bejárati ajtót, a kulcsot eltették, és távoztak a helyszínről.

A sértett hosszú perceket küzdött, míg kiszabadította a magát, majd a ház hátsó ajtaján keresztül, még félig a székhez kötözve kijutott az udvarra, átmászott a szomszéd kertjébe, és ott kért segítséget.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a három férfit felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádolja – amely bűncselekményeket a 38 éves férfi felbujtóként követett el. A kerületi ügyészség mindhárom vádlottal szemben fegyházbüntetést indítványoz, továbbá arra is indítványt tett, hogy a bíróság a vállalkozóval szemben más ügyekben kiszabott, három korábbi felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is rendelje el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !