Ítélet született a „viperás” rablás ügyében

A Tatabányai Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet, melyben az elsőrendű vádlottat rablás bűntette, magánlaksértés bűntette, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt, halmazati büntetésként 5 év 8 hónap börtönbüntetésre, és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet a vádlott és a védője tudomásul vette, az ügyész 3 napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére - közölte a Tatabányai Törvényszék.

A bíróság a másodrendű vádlottal szemben 2022. november 15-én tartott előkészítő ülésen hozott ítéletet, melyben a korábban 6 alkalommal büntetett vádlottat rablás bűntette, magánlaksértés bűntette, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélettel szemben a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A Tatabányai Törvényszék, mint másodfokon eljáró bíróság az ítéletet akként változtatta meg, hogy a II. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtási fokozatát börtön fokozatra enyhítette. 

A megállapított tényállás szerint a vádlottak elhatározták, hogy ismerősüktől erőszakkal tulajdonítanak el értékeket. 2022. március 4-jén 22 óra 10 perckor megjelentek a sértett tatabányai lakásánál, ahová az I. rendű vádlott egy 70-80 cm hosszúságú teleszkópos fém botot („viperát”) is magával vitt. 

Az I. rendű vádlott a sértett lakásának ajtaján bekopogott, miközben azt kiabálta, hogy „megdöglesz köcsög!”. A sértett résnyire nyitotta az ajtót, mire az I. rendű vádlott a viperával hadonászni kezdett, majd az ajtót benyomva a lakásba bementek. Az I. rendű vádlott dulakodni kezdett a sértettel, miközben a II. rendű vádlott a lakásban magához vette a sértett mobiltelefonját annak tartozékaival. Az I. rendű vádlott odaszólt, hogy a „Playstationt is” rakja el, mire a II. rendű vádlott elvette a sértett PS4 játékkonzolját. A sértettnek ekkor sikerült kiszabadulnia és elmenekülni a helyszínről. A vádlottak ezután eltulajdonították a sértett kabátját, készpénzt, valamint a sértett nevére kiállított SZÉP-kártyát és bankkártyát is, így összesen 308.390 forint összegű értékkel távoztak a lakásból, majd a bankkártyával energiaitalt vásároltak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !