Ítélet született a győri halálos közúti baleset okozása ügyében

A Győri Járásbíróság a vádlott tárgyalás tartása iránti kérelme alapján megtartott előkészítő ülésén a korábbi büntető végzését hatályon kívül helyezte és ítéletében a vádlott bűnösségét állapította meg közúti baleset gondatlan okozásának vétségében és ezért a vádlottat 1 év 8 hónap szabadságvesztésre és 1 év 10 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette - közölte a Győri Törvényszék. 

Az ítélet tényállása szerint a vádlott Győrött, a Szent István úton közlekedett az általa vezetett Kravtex autóbusszal. Közlekedése során a megkülönböztető jelzést használó tűzoltókocsi továbbhaladását biztosította, emiatt nem vette észre, hogy a Ciklámen Tourist előtti útszakasznál lévő közlekedési lámpa pirosra vált. A gyalogátkelőhelyre eközben a zöld jelzéskép megjelenése előtti másodpercben kezdte meg a gyalogátkelőhelyre behaladását a sértett, akit a busz elütött és aki a baleset következtében elhunyt.

A bíróság a vádlott beismerő vallomására figyelemmel a büntetés kiszabási körülményeket értékelte, e körben túlsúlyban látta az enyhítő körülményeket, a vádlott őszinte megbánó magatartását, tiszta közlekedése előéletét, a sértett közrehatását – aki a piros lámpa ellenére lépett a gyalogátkelőhelyre. Értékelte ugyanakkor, hogy a vádlott is kiemelt KRESZ szabályszegést követett el, hiszen a vádlott a közlekedési lámpa tiltó jelzése ellenére haladt be a kereszteződésbe. 

Az ítélettel szemben a védő három napot tartott fenn fellebbezése bejelentésére, a vádlott és az ügyész ugyanakkor tudomásul vette a döntést. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !