Eredményes fellebbezés a rokonaira házat gyújtó elkövető ügyébe

Az ügyészség eredményesen indítványozta a büntetés jelentős súlyosítását  annak a nőnek az ügyében, aki szándékosan gyújtott fel egy miskolci családi házat azért, hogy a bent alvó rokonait megölje.

A Miskolci Törvényszék 2022. szeptember 15-én a vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, valamint részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet szerint a vádlott és a házban lakó családtagjai rendszeresen italoztak. Emiatt gyakoriak voltak közöttük a veszekedések, melyek során a vádlott több alkalommal megfenyegette rokonait. 2020. április 10-én a ház lakói ismét reggeltől késő estig italoztak, többször összevesztek egymással. A vádlott egyre ittasabbá vált, kötekedett a többiekkel, majd a „rátok gyújtom a házat, miért nem haltok már meg!”  kijelentéssel fenyegette meg családtagjait. Mivel attól félt, hogy a megfenyegetettek kihívják a rendőrséget, a házat elhagyta, rokonai pedig lefeküdtek aludni.

Amikor az elkövető látta, hogy az udvaron már senki sincs, visszament a házhoz és a nyitott teraszon lévő kanapét acetonnal lelocsolta, majd meggyújtotta. A házban - egy személy kivételével - már mindenki aludt, ezért amikor észlelték a tüzet, az már a tetőszerkezetre is átterjedt. A benn tartózkodók valamennyien kimenekültek. Megpróbálták a tüzet eloltani, azonban a lángokat csak a helyszínre érkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés vagy haláleset.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádlott büntetésének súlyosítása céljából azzal érvelt, hogy az indokolatlanul enyhe szabadságvesztés a büntetés céljával ellentétes, az nem igazodik az elkövetett cselekmény tárgyi súlyához. A Büntető Törvénykönyv az ilyen súlyos bűncselekmény elkövetőjét 10 évtől 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó fegyházzal fenyegeti.

A Debreceni Ítélőtábla egyetértett a fellebbviteli főügyészség álláspontjával. Ítéletében kifejtette: az, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, nem ellensúlyozza a súlyosító körülmények nagyobb nyomatékát és emiatt nem volt indokolt enyhítő szakasz alkalmazásával a törvényi minimumot sem elérő büntetést kiszabnia a törvényszéknek. Ezért az elsőfokú ítéletet megváltoztatta és a vádlott büntetését 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

Az ítélet jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !