Nem hívott segítséget beteg fiához, aki emiatt életét vesztette

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatására, a kiszabott büntetés súlyosítására tett indítványt azon vádlott büntetőügyében, aki beteg fiának megfelelő ellátásáról nem gondoskodott, ami a sértett halálához vezetett.

A 76 éves vádlott alkoholista életmódot folytató, megromlott egészségi állapotú fiával egy Baranya megyei településen, romos, elhanyagolt családi házban élt. A sértett a rendszeres orvosi kezelést, illetve a környezetéből érkező segítséget elhárította, anyját rendszeresen alkohol beszerzésére utasította.

A sértett otthonában a heverőről a földre esett, ahonnan ittassága és gyenge fizikuma miatt nem tudott felkelni. A vádlott egyik szomszédjához fordult segítségért, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott segíteni, ezért a másik szomszédhoz küldte. A másik szomszédtól az anya már nem kért segítséget, nem hívott mentőt és utóbb a szomszéd kérdésére sem tett említést fia állapotáról. A sértett 2 napon át feküdt a földön a fűtetlen szobában, aminek következtében életét vesztette.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva azt indítványozta, hogy a másodfokon eljáró ítélőtábla a bűncselekmény minősítését megváltoztatva a vádlottat szándékos emberölés bűntettében mondja ki bűnösnek, és büntetését súlyosítsa.

Az ügyben másodfokon a Pécsi Ítélőtábla fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !