Évtizedes büntetéssel néznek szembe a budapesti óraboltot kirabló orosz bűnözők

A Fővárosi Főügyészség 2021 novemberében emelt vádat egy akkor 35 éves orosz férfi ellen, aki két szökésben lévő honfitársával még 2014. november 22-én vásárlási szándékot színlelve bement egy prémium órákat forgalmazó Andrássy úti szaküzletbe. Az üzlet két eladóját és a biztonsági őrt ütlegelték. Az őr eszméletét veszítette, őt a monitorfal mögé húzták rejtésbe,  a két eladót a bolt eladóterétől elválasztott hátsó helyiségbe kísérték és megbilincselték. Ezt követően a magukkal vitt kalapácsokkal az eladótéri vitrineket szétverték és a boltból mintegy 110.000.000 forint értékben márkás karórákat tulajdonítottak el.

A rablást észlelte az utcafront felől egy járókelő, aki értesítette a rendőrséget. A rendőrök érkezéséig az elkövetők egy, a közelben gépjárművel várakozó negyedik társuk - a másik vádlott - segítségével a helyszínről el tudtak menekülni és elhagyták az országot.

A Fővárosi Törvényszék 2022. október 26-án kihirdetett ítéletével az órákat forgalmazó cég csehországi üzletének kirablása miatt ottani büntetését töltő és Magyarországra szállított férfit bűnösnek mondta ki társtettesként, különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntettében és több rendbeli testi sértés, valamint személyi szabadság megsértése bűntettében, amelyért őt halmazati büntetésül 11 év fegyházra és 10 év Magyarországról kiutasításra ítélte. A cseh büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartásban lévő bűntársát az eljáró törvényszék bűnösnek mondta ki bűnsegédként, különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntettében, amelyért őt 6 év és 6 hónap fegyház fokozatú szabadságvesztésre, valamint 10 évre Magyarországról kiutasításra ítélte.

Az elsőfokú határozat ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosabb szabadságvesztésért, az egyik vádlott védője a testi sértés bűntettei alóli felmentés és a büntetés enyhítése céljából, a másik vádlott és védője pedig felmentésért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblára továbbított másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, illetve a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte.

A Magyarországra szállított  vádlott letartóztatásban várja a fellebbezési eljárás befejezését - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !