Kerekes kukában tolta haza a romboló gránátokat egy borsodi férfi

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség vádat emelt egy 22 éves férfi ellen robbantószer engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbantószerrel visszaélés bűntette miatt. A elkövető a patakparton talált két darab rozsdás állapotú II. világháborús tűzérségi romboló gránátot kerekes kukával hazatolta, hogy később leadja a méhtelepen.

A vádirat szerint a férfi a lakóhelyén, egy borsodi kistelepülésen, a patakparton lévő átkelő mellett 2022. szeptember elején talált kettő darab rozsdás állapotú „bombaszerű” tárgyat. Két nap elteltével visszament, és este, kerekes szeméttároló edénybe helyezve azokat a lakására vitte azért, hogy a méhtelepen értékesíti. A nagyszobában a földön tárolta, azonban a nagynénje ezt meglátta, és azonnal értesítette a rendőrséget.

A vádlott által megtalált, és a lakására vitt kettő darab tárgy II. világháborús cseh gyártmányú, egyenként 40 kg súlyú ki nem lőtt tüzérségi romboló gránát, melyek élesnek minősültek, mivel robbanóanyagot és gyújtót tartalmaztak. Amennyiben a szabálytalan mozgatás és tárolás következtében felrobbannak, a robbanás romba döntötte volna a családi ház tároló helyként szolgált részét, az ott tartózkodók életüket vesztik, valamint 30 méteres sugarú körben képes lett volna életveszélyes sérüléseket okozni.

A kiérkező tűzszerészek a robbanóanyagot a közeli homokbányába szállították és megsemmisítették.

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !