"Áfacsökkentő" vállalkozást buktattak le a NAV ellenőrei

Csaknem 10 millió forintos adófizetési kötelezettséget állapított meg az adóhatóság egy vállalkozásnál, amely szinte kizárólag 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adott a vásárlóinak a 27 százalékos helyett - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A közleményben ismertették, hogy a NAV kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az online számla rendszer adatait, így bukkantak arra a kistelepülésen működő vállalkozásra, amelytől a beérkező számlaadatok nem mutattak sem beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege.

Az online pénztárgép adatai, valamint a az adóbevallás azt mutatták, hogy az eladások között nagy volt az 5 százalékos adókulccsal számolt termékértékesítés, és a NAV-ellenőrök a próbavásárláskor szintén 5 százalékos áfatartalmú nyugtát kaptak - írták.

A magánakcióval az adózó csaknem 10 millió forint adókülönbözetet halmozott fel, azonban nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, azonnali önrevízióval javította hibás bevallásait - tették hozzá.

Az adómértékek használatát minden esetben szigorú jogszabályok rögzítik, amelyet nem lehet önkényesen meghatározni - hívta fel a figyelmet a NAV közleményében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !