Keresés ebben a blogban

Számlagyár üzemeltetésével több, mint négy milliárd vagyoni hátrányt okozott a bűnszervezet vezetője

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben vádat emelt az USA-ban elfogott férfi és társai ellen.

A vádirat szerint a férfi 2015. év óta fiktív számlákat kiállító, kiterjedt, nemzetközi szintű bűnszervezetet hozott létre és irányított, amelynek része volt a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat. A fiktív számlákat közel negyven köztük két, tatabányai székhelyű gazdasági társaság fogadta be közel húsz cégtől, ezzel az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségük mértékét csökkentették, így a magyar állami költségvetésnek összesen 4.771.299.000 forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az ÁFA befizetési kötelezettségüket jogtalanul csökkentő cégek részére fiktív számlákat kiállító gazdasági társaságok szintén valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat fogadtak be. A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár, akik tényleges ügyvezetői tevékenységet sosem végeztek, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította.

Egyes esetekben a bűnszervezet vezetője a hozzá visszajutott bűnös pénz egy részét, összesen 689.937.000 forintot tovább utalta a rendelkezése alatt álló bankszámlákra azért, hogy a pénz bűnös eredetét leplezze.

A főügyészség negyvennégy személlyel - köztük a bűnszervezet tíz tagjával - szemben nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre, és velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. A főügyészség további tizenkét elkövetővel egyezséget kötött, velük szemben felfüggesztett börtönbüntetés, illetve pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !