Egyszerre bukott le a bécsi embercsempész bűnszervezet öt tagja

A Bajai Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt öt moldáv férfival szemben, akik egy többszintű, konspiratívan működő bécsi bűnözői csoport tagjaiként alig egy hónap alatt mintegy 140 határsértőt juttattak sikeresen Ausztriába. Lebukásukkor 4 személyautóban 43 migránst szállítottak.

A vádirat szerint a moldáv férfiak röviddel a lebukásukat megelőzően csatlakoztak a bécsi székhellyel működő bűnözői csoporthoz, amely hosszabb ideje szervezte a belépésre és tartózkodásra engedéllyel nem rendelkező migránsok Szerbiából Nyugat-Európába juttatását. A háromszintű bűnszervezet a  tevékenységét elleplezve működött: a végrehajtói szinthez tartozó moldáv és román sofőröket a közösségi média felületein, illetve helyi közvetítők segítségével toborozták, bécsi hotelekben elszállásolták, osztrák SIM kártyákkal és mobiltelefonokkal ellátták, továbbá költségeiket finanszírozták. A sikeres szállításokat a végrehajtóknak videókkal kellett igazolniuk a szervezők felé. A bűnszervezet Magyarországon legalább 40 magyar forgalmi rendszámú személygépkocsit szerzett meg fiktív cégek nevére, hamis iratok felhasználásával. A járművek hátsó ablakait a lebukás elkerülése érdekében lesötétítették. A szervezők az utasításaikat álnéven, üzenetküldő alkalmazásokon keresztül adták, a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges készpénzt vagy indítókulcsot szemetes konténerek alatt rejtették el, a sofőröket – szintén csökkentve a lebukás kockázatát - időszakosan küldött GPS koordinátákkal navigálták a felvevőpontok felé.

A vádlottak az utasításokat követve, 2021. július 21-re virradóra egy bajai benzinkútról a szerb-magyar határhoz mentek, ahol négy személyautóba összesen 43 szír és egyiptomi migránst vettek fel. Rövidesen Baja környékén tetten érték őket, azonban – egy kivételével – a vádlottaknak sikerült a helyszínről elmenekülniük. Irányítójuk eközben mobiltelefonon segítette őket, Ausztriából egy járművet küldött értük, végül déltájban Sükösdön elfogták a szökésben lévő négy sofőrt.

Szervező és egyben sofőr társuk a lebukást megelőző alig egy hónap alatt tizenöt sikeres szállítást hajtott végre, több mint 140 migránst juttatva Ausztriába. 21 ezer euró ütötte a markát.

Az ügyészség a moldáv férfiakat bűnszervezetben, vagyoni haszon végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Mind az öten letartóztatásban várják, hogy a Bajai Járásbíróság döntsön a bűnösségükről. (Fotó: Ügyészség)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !