Keresés ebben a blogban

Hagyták kihűlni az édesanyjukat

Egyetértett az ítélőtábla a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosítási indítványával az édesanyjukat kihűlni hagyó vádlottak ügyben

A vádlottak egy hajdúsági városban, kertes házban éltek 60 éves édesanyjukkal. Az asszony a halálát megelőzően néhány évvel agyvérzéshez hasonló betegségen esett át, de magát és a fiait ezután is ellátta ugyan, de gyakran feledékennyé és zavarttá vált. Noha a vádlottak folyamatosan észlelték állapotának romlását, gyógykezeléséről nem gondoskodtak, gondozását pedig súlyosan elhanyagolták. A sértett a gondozás hiányában rendkívül lesoványodott, ha éhes volt többször szomszédaitól kéregetett ennivalót, illetve víz és áram nélküli, koszos, szeméttel teli lakásban emberhez méltatlan körülmények között élt. 2019. évben fizikálisan és pszichésen fokozatosan leromlott állapotba került. A lakókörnyezetében élő emberek több alkalommal szorgalmazták gondozásának biztosítását, azonban a vádlottak ezt minden alkalommal elhárították.

2019. decemberében a napszámból hazatérő férfiak a sértett súlyos rosszullétét észlelték. A mentőszolgálat még a helyszínen megkezdte újraélesztését, majd kórházba szállította, azonban az asszony rövid időn belül elhunyt. Halála kihűlés miatti anyagcserezavar miatt következett be. Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívüli módon elhanyagolt küllemű, alultáplált volt a sértett. Megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot és folyadékot a halálát megelőzően több nappal nem fogyasztott, mivel a fiaitól nem kapott. A testén kezdődő felfekvéses fekélyek voltak észlelhetők.

A vádlottak édesanyjuk gondozásának elmulasztását beismerték ugyan, bűnösségüket azonban tagadták. Védekezésük szerint az anya testi romlásának oka az volt, hogy segítségüket elutasította. A törvényszék azonban védekezésüket nem fogadta el. Ítéletében megállapította, hogy a sértett halála akkor lett volna elkerülhető, ha a vádlottak gondozási kötelezettségüket megfelelően teljesítik, gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről. Közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása az érintett személy halálához vezethet, a vádlottak azonban e következménybe belenyugodva jártak el.

Az ügyészség a vádlottak büntetésének súlyosítását, annak börtön helyett fegyházban történő végrehajtását indítványozta védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

A Debreceni Ítélőtábla ítéletével a fellebbviteli főügyészség álláspontjával egyetértve a törvényszék döntését megváltoztatta. A vádlottak szabadságvesztés büntetésének végrehajtási fokozatát börtön helyett fegyházban állapította meg, valamint az egyik vádlott vonatkozásában 5 évről 6 évre súlyosította a büntetés, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamát.

Az ítélet jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !