Vádat emeltek az ellen a szerb testvérpár ellen, akik egy debreceni ékszerboltot akartak kifosztani

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség minősített rablás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat két férfi ellen, akik gáz-riasztó fegyverrel megfenyegették az üzlet tulajdonosát, majd őt durva módon bántalmazták és nagy mennyiségű aranyékszert akartak elvinni.

A szerb állampolgárságú vádlottak testvérek, 2022 januárjában átutazóban tartózkodtak Magyarországon, Debrecenben az ismerőseiket keresték fel. A vád szerint 2022. január 20-a körüli időpontban az idősebb férfi Debrecen belvárosában felfigyelt egy kis ékszerboltra és észlelte, hogy ott kizárólag egy személy dolgozik. A férfi bement az üzletbe aranylánc vásárlásának látszatát keltve felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét, végül megállapodott a sértettel, hogy vastagabb ékszert szeretne, amit a sértett megrendelt számára.

A testvérpár ezt követően megbeszélte, hogy a kiszemelt ékszerboltot kirabolják. Az idősebb férfi szerzett egy gáz-riasztó fegyvert, a fiatalabb elkövető pedig magával vitt egy sporttáskát és több gyorskötözőt, majd 2022. január 27-én a nyitást követően megjelentek a sértett ékszerüzletében. Először az idősebb férfi ment be és az egyedül lévő sértettől kérte, hogy mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be helyiségbe a fiatalabb vádlott, aki a nála lévő gáz-riasztó fegyvert a sértettre fogta. A sértett ekkor közölte a vádlottakkal, hogy vigyék el az üzletben található értékeket, azonban ennek ellenére a két vádlott rátámadt a sértettre, ököllel többször megütötték a fejét és a 83 db, közel 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletették a sporttáskába, azonban a megvert sértett igyekezett megakadályozni a táska elvitelét, ezért a vádlottak azt és a gáz-riasztó fegyvert is a helyszínen hagyva elmenekültek a helyszínről.

A bűncselekmény elkövetésének időpontjában az ékszerboltban több mint 48 millió forint értékű ékszer és közel 4 millió forint készpénz volt, amelyet a vádlottak meg akartak szerezni.

A sértettnek a bántalmazás következtében az arcán, a szemén többszörös repesztett és hámhorzsolásos 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, intenzitására és kitartó jellegére fennállt a 8 napon túl gyógyuló sérülés bekövetkezésének lehetősége.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként, fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a bűncselekmény elkövetéséhez eszközként használt sporttáskát és gáz-riasztó fegyvert, valamint a hozzá tartozó lőszereket a törvényszék kobozza el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !