A sofőr figyelmetlensége miatt halt meg egyik utasa a vasúti átjáróban

A Kaposvári Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy kaposvári férfival szemben, aki változatlan sebességgel haladt a vasúti átjáró felé a tilos jelzés ellenére, így az érkező vonattal történő ütközést már nem tudta elkerülni.

A vádirat lényege szerint a vádlott családtagjait, köztük kisgyerekeket szállított Kaposvár közelében úgy, hogy az utasok közül csak ketten használták a biztonsági övet.

A férfi Sántos felől a 610-es főút irányába közlekedett, amikor az egyenes útszakaszon lévő vasúti átjárónál a fényjelző készülék piros jelzést mutatott. A továbbhaladást tiltó jelzés már messziről jól látszott, de a vádlott nem lassított, hanem az átjáróba hajtott, ezért a nagy sebességgel érkező vonatot jelentős késedelemmel észlelte. A terhelt és a mozdonyvezető fékezése ellenére a baleset elkerülhetetlen volt, a személygépkocsi eleje a mozdony bal oldali első sarokrészének ütközött. Az ütközés erejétől a gépkocsi balra pördült, majd az autó jobb oldali hátsó része már a mozdony oldalának csapódott, végül a fénysorompó kidöntése után a vasúti pálya mellett állt meg.

A gépkocsiban jobb oldalon hátul ült az az utas, aki a baleset során a járműből kizuhant és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A balesetben a vádlotton kívül még három utasnak keletkeztek nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülései.

Az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondaltanságból elkövetett vétséggel és közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétségével vádolja a férfit. 

A vádhatóság a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában négy év fogházbüntetést és öt év járművezetéstől eltiltást indítványozott a terhelttel szemben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !