Példás büntetések kiszabásáért fellebbezett az ügyészség az alkalmi partnerüket brutálisan bántalmazó, kirabló és zsaroló párossal szemben

A Pest Megyei Főügyészség még 2020 decemberében emelt vádat az elkövetéskor fiatalkorú férfival és férfi élettársával szemben emberi szabadság és nemi élet szabadsága elleni, testi épség elleni, valamint erőszakos vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék 2022. március 29-én kihirdetett elsőfokú ítéletével bűnösnek mondta ki mindkét vádlottat társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, rablás bűntettében, szexuális erőszak bűntettében, kényszerítés bűntettében, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettében, amelyért halmazati büntetésül a fiatalkorú elkövetőt 3 év 8 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg az elkövetéskor 34 éves élettársát, mint különös visszaesőt 9 év fegyház büntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított történeti tényállás lényege szerint a sértett 2019 őszének elején Gödöllőn szexuális kapcsolat létesítése céljából ismerkedett meg a két vádlottal egy helyi kocsmában, ahonnan az éjszakai órákban az idősebb elkövető dányi bérleményébe mentek.

A sértett azonban rövid időn belül elállt a szexuális együttléttől, amiért is az idősebbik elkövető egy késsel kényszerítette és közben ütlegelte is, hogy a fiatalkorú társát elégítse ki. Ennek eredménytelenségét látva a fiatalkorú vádlott hat alkalommal, nagy erővel megütötte a sértettet, eltörve többek között az orrát. Ezen bántalmazásról az idősebb vádlott mobiljával filmfelvételt készített, majd mintegy fél órán keresztül felváltva tovább ütötték a sértettet. A bántalmazás szünetében a sértettet értékeinek átadására szólították fel, melynek hatására a nála lévő 7.000.-Ft készpénzt átadta, majd az idősebb vádlott durván vallatni kezdte jövedelmi viszonyairól, amelynek során társával 20-30 alkalommal testszerte megrúgták, megütötték. Közben újból előkerült a kés, amellyel a sértettet a fiatalkorú elkövető megfenyegette, hogy megöli, majd a társa tovább faggatta a sértettet, hogy adja elő a bankkártyáját, amit nem találtak meg.

Az elhúzódó bántalmazás során hajnali 01.40 óra körüli időben a két vádlott egy közeli bankautomatához tuszkolta a bordatörött sértettet, ahol azonban a pénzfelvétel meghiúsult. Ekkor a sértettet erőszakkal fenyegetve visszakísérték a bérleménybe, ahol arra kényszerítették, hogy egy mobiltelefonnal készített felvételen ismerje el, miszerint pedofil. A felvétel elkészülte után megzsarolták, hogy havonta 150.000.-Ft-ot kell fizetnie, hogy a felvétel ne kerüljön nyilvánosságra, illetve a rendőrséghez. Ezután már hagyták a sértettet megpihenni, aki a vádlottak figyelmetlenségét kihasználva, koponyasérülése miatt közvetett életveszélyes állapotban elmenekült az ingatlanból.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosabb büntetés kiszabásáért, valamint eltérő jogi minősítés alkalmazásáért fellebbezett.

Az ítéletet a fiatalkorú vádlott és védője tudomásul vette, míg tettestársa és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett másodfokú indítványával mindkét vádlottal szemben súlyosabb szabadságvesztés büntetésért, a fiatalkorú vádlottnál pénzbüntetésért és hosszabb tartamú közügyektől eltiltás kiszabásáért, valamint a jogi minősítés pontosításáért tartotta fenn az ügyészi fellebbezést.

Mindkét vádlott letartóztatásban várja a fellebbviteli eljárást.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !