Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, orvvadászat és lopás miatt emeltek vádat hat somogyi férfival szemben

A Siófoki Járási Ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, orvvadászat és lopás miatt emelt vádat azzal a hat siófoki járásban élő férfival szemben, akik összehangoltan, egymást segítve vadásztak illegálisan a lakóhelyük környékén lévő erdőkben.

A bűncselekményekben vezető szerepet játszó vádlott egy vállalkozást működtetett, ennél állt alkalmazásban a vádlottak többsége. Az összeszokott társaság tagjai jól ismerték egymást.

A vádbeli időszakban a férfi szinte napi rendszerességgel járt ki az esti, éjszakai órákban a sértett vadásztársaság területére azért, hogy ott engedély nélkül vadásszon, az orvvadászathoz ráadásul tiltott vadászati eszközöket – így hőkamerát és hangtompítót - is használt. A vádlottat hol az egyik, hol a másik társa kísérte el azért, hogy az illegálisan elejtett állat mozgatásában, zsigerelésében, majd otthoni feldolgozásában segítséget nyújtson, melyért cserébe legtöbbször az elejtett állat húsán megosztoztak.

A vádlott ilyen módon 2021 májusa és júniusa között tíz esetben ment ki orvvadászani az erdőterületre, ahol - néhány sikertelen vadászat, illetőleg sebzés mellett - számos esetben lőtt ki vadakat, elsősorban vaddisznót, szarvast és szarvasborjút, amivel több mint 1 millió forint kárt okozott.

A férfit végül 2021 júniusában tetten érték a rendőrök az orvvadászat közben, de a vádlott elmenekült a helyszínről. A menekülésben az egyik társa is segítette őt úgy, hogy a telefonon egyeztetett helyről autójával hazaszállította. Azonban a rendőrök erre is felkészültek, és a háznál elfogták őket. Az I. rendű vádlottat őrizetbe vették, aki az eljárás egy részében letartóztatásban volt.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vadakat ténylegesen elejtő két férfival szemben börtön-, illetőleg fegyházbüntetés kiszabására, míg társaikkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !