Fiktív fémipari munkákkal csaltak 800 millió forint adót

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt azzal a három férfival szemben, akik 2015-2017. években közel 800 millió forint ÁFA-t nem fizettek meg.

A vádirati tényállás lényege szerint egy tatai gazdasági társaság ténylegesen gumiabroncs kereskedelemmel foglalkozott, a gumiabroncsokat külföldről szerezte be és belföldön értékesítette, költség elszámolása csekély volt, így magas ÁFA fizetési kötelezettsége keletkezett. Azért, hogy ne kelljen magas összegű ÁFA-t a magyar államnak megfizetni a három férfi bűnszövetségben papíron fémkereskedelmet folytatott a céggel úgy, hogy belföldi termékbeszerzés után fiktív számlákat fogadtak be, majd a termékeket papíron a közösség területére értékesítették.

Az elkövetők a fiktív számlák ÁFA tartalmának jogosulatlan levonásba helyezésével összesen közel 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar állam költségvetésének.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg a három férfit és a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék börtönbüntetést szabjon ki velük szemben, továbbá tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, emellett két vádlott esetében indítványt tett arra is, hogy a törvényszék tiltsa el őket a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !