Keresés ebben a blogban

Az anya a fiával együtt akart meghalni

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a nőnek, aki az általa vezetett személykocsival szándékosan áttért a másik forgalmi sávba és ott összeütközött egy szemből érkező személykocsival.

Az ítélet szerint az anya 2017. május 5-én a gyermekével közlekedett. A kisfiú a gépkocsiban hátul, biztonsági gyermekülésben utazott. A nő öngyilkos akart lenni, ezért elhatározta, hogy nekihajt egy másik járműnek. Ezért a 85. számú főúton legalább 114 km/h sebességgel haladt, majd áttért a menetiránya szerinti bal oldali sávba. A szemből érkező jármű vezetője ezt észlelte, lassított és a jobb oldali útpadka felé kormányozta a járművét. A nő azonban lassítás nélkül nekihajtott, aminek következtében a személygépkocsija többször átpördült és az oldalára borult.

Az anya és 5 éves gyermeke – köszönhetően annak, hogy mindketten használták a biztonsági övet – 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Amennyiben a vétlen járművezető, aki sérülést ugyan nem szenvedett, de személygépkocsija totálkáros lett, nem csökkenti a sebességet és húzódik jobbra a járművével, úgy frontális ütközés követezik be, melynél nem zárható ki a halálos eredmény .

A nő pszichiátriai betegsége súlyos fokban korlátozta őt abban, hogy a cselekménye következményeit felismerje és ennek megfelelően cselekedjék.

A Győri Törvényszék a 2022. június 2-án kihirdetett ítéletében a nőt minősített emberölés bűntettének kísérlete és rongálás vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre, 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A börtönbüntetés végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéletet a nő és a védője tudomásul vette, míg az ügyész a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának az emelése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a nő több közlekedési szabályt is megszegett, ezzel mások életét szándékosan veszélyeztette, ezért vele szemben hosszabb tartamú közúti járművezetéstől eltiltás kiszabása indokolt. A felfüggesztés időtartama alatt szükséges figyelemmel kísérni, hogy a nő az előírt orvosi kezeléseken részt vegyen, s ez pártfogó felügyelet elrendelésével biztosítható.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !