A gyermekeiket oly mértékben elhanyagolták a szülők, hogy már testi és értelmi fejlődésüket is veszélyeztették

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetése miatt vádat emelt azzal az 56 éves férfivel és 49 éves feleségével szemben, akik szülői kötelezettségeiknek nem tettek eleget és a gyermekeiket oly mértékben hanyagolták el, mellyel már testi és értelmi fejlődésüket is veszélyeztették - olvasható a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Az 56 éves férfinek és 49 éves feleségének 2003-ban és 2008-ban született kislánya. A szülők 2015 augusztusától nevelési kötelezettségeiket fokozatosan elhanyagolták, ami végül már jelentős veszélyt jelentett a gyermekek fejlődésére.

Nem gondoskodtak gyermekeik megfelelő higiénés ápolásáról, nem járatták őket iskolába, ezáltal a gyermekek tetemes igazolatlan hiányzást halmoztak fel, emiatt egyik lányuk háromszor ismételte az első osztályt, míg másikuk 16 éves korára mindössze 6 osztályt végzett el. A gyermekeknek megfelelő lakhatást sem biztosítottak, a házuk életveszélyes volt, a teteje beszakadt, a szobák beáztak, a ház nem megfelelően volt karbantartva és takarítva. Bár a víz az ingatlanba be volt kötve, a használatához szükséges szaniterek hiányoztak, azokat a pár ugyanis leszerelte és eladta. Az udvar és a szobák szemetesek, piszkosak voltak, a rendszeres takarításról és felújításról a szülők nem gondoskodtak

A gyermekjóléti szakemberek próbáltak a családdal együttműködni, segíteni őket, a szülők azonban ettől elzárkóztak, így végül a gyermekeket védelembe, majd nevelésbe vették. A gyerekek lakásotthonban történt elhelyezése sem jelentett teljes megoldást: a lányok ugyanis gyakran hazaszöktek, ahol a szülők őket bújtatták és letagadták őket a hatóságok elől. Nagyobb lányuk végül házasságkötéssel nagykorúvá vált, míg a húgát nevelőszülőknél helyezte el a hatóság.

A kiskorú gyermekek iskoláztatásának elmulasztásával, a következetlen neveléssel, a lakhatási és higiénés körülmények elhanyagolásával a szülők a két gyermek egészséges testi, értelmi valamint érzelmi fejlődését veszélyeztették. A Balassagyarmati Járási Ügyészség ezért velük szemben két rendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat, melyben felfüggesztett börtönbüntetésre és a több szászezer forintos bűnügyi költség megfizetésére, valamint – mivel a szülők mentális állapotuk miatt a gyermekek nevelésére nem bizonyultak alkalmasnak – a vádlottak szülői felügyeleti jogának megszüntetésére tett indítványt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !