Ugrás a fő tartalomra

Segítségnyújtásnak álcázott emberrablás Hajdú-Bihar megyében

Büntetésük súlyosítását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség annak a két nőnek, akik a házukba csaltak és ott fogva tartottak két érzelmileg befolyásolható, kiszolgáltatott helyzetben lévő embert.

A Debreceni Törvényszék felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettében, súlyos testi sértés bűntettében és okirattal visszaélés vétségében találta bűnösnek az anya-lánya párost, akiket 4 év 6 hónap, illetve 5 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélt.

A nők egy Hajdú-Bihar megyei településen nehéz anyagi körülmények között éltek, ezért elhatározták, hogy könnyen befolyásolható, támogatásra szoruló személyeket kihasználva jutnak anyagi javakhoz. A fiatalabb nő prostituált volt, akinek a testvérébe – aki szintén prostitúcióból biztosította megélhetését – beleszeretett egyik alkalmi partnere. Ezt a vonzalmat, illetve a férfi hiszékeny, érzelmileg befolyásolható természetet és idős korából adódó betegségeit használták ki az elkövetők.

Az idősebb nő azt hazudta a férfinak, hogy a lánya tőle vár gyermeket. Erre hivatkozással rögtön elvették 144.000 forintnyi nyugdíját, majd rábeszélték, hogy költözzön hozzájuk, amit a férfi megtett. A vádlottak ezután magukhoz vették a sértett személyes okmányait és bankkártyáját, majd közölték, hogy addig nem adják vissza okiratait, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A férfit egy melléképületben tartották fogva, az idősebb nő többször arcon ütötte azért, mert nem mondta meg a PIN kódot. A félelemben tartott férfi végül a melléképület ablakán menekült el és a polgármesteri hivatalban kért segítséget. Iratait rendőri segítséggel kapta vissza.

Időközben a fiatalabb nő egy kapcsolati válságban lévő női ismerősében találta meg az újabb áldozatát, akinek segítségnyújtást színlelve és ígérve ajánlotta fel az ingatlanukat. Odaköltözése után néhány nappal tőle is elvették az iratait, bankkártyáját, majd a nőt testileg-lelkileg kínozták. Azzal vádolták, hogy nagyobb összeget lopott tőlük és a pénz visszaszerzése érdekében napokig vascsővel, nadrágszíjjal ütlegelték, fenyegették, forró vízzel locsolták a lábát. Az áldozat 3 napi kínzás után – kihasználva a vádlottak figyelmetlenségét – koszosan, mezítláb, meleg ruházat nélkül menekült el. Egy közeli réten a helyiek figyeltek fel rá és értesítették a rendőrséget. A nő a bántalmazás következtében 34 rendbeli zúzódásos és 2 rendbeli égési sérülést szenvedett.

A vádlottak tagadták a bűncselekmény elkövetését. 

Az ítélet ellen az ügyészség mindkét nő terhére a büntetésük súlyosítása végett, míg a vádlottak és védőik elsősorban felmentésért, másodsorban a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta. A vádlottak egy 61 éves beteg férfi és egy 28 éves, élethelyzete miatt ugyancsak kiszolgáltatott nő sérelmére követték el a bűncselekményeket. Az elkövetők erőszakkal és lelki terrorral visszaélve akadályozták a velük szemben védtelen sértettek szabadságát, a megfélemlített és fogva tartott sértettek hosszútávú kizsákmányolására törekedtek. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a rendkívül gátlástalan vádlottak büntetése cselekményeik súlyával nem áll arányban, mivel az emberrablás elkövetője 5-15 év közötti fegyházbüntetéssel büntethető.  

A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Fotó: Getty Images

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nem ültek fel a provokációnak a somogyi rendőrök

Felvételt készített a velük szemben intézkedő rendőrökről egy közúti ellenőrzéssel érintett férfi és nő 2022. szeptember 24-én este Balatonszemesen. Az eseménysort rögzítő videót ezt követően – a testület tagjait becsmérlő üzenettel ellátva – a Youtube-ra is feltöltötték. A férfi esetében ez nem egyedülálló: Facebook oldalán több olyan bejegyzés, valamint képsorok is láthatóak, amelyek a rendőrökkel szemben szándékos és provokatív fellépésről tanúskodnak. A feltöltő a felvétel leírásában valótlanságokat állít. A tényleges történések szerint – amelynek jelentős része egyébként a felvételen is látszik/hallatszik – a jármű vezetője és utasa a többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó személyazonosságát igazolni, emiatt a rendőrök mindkettőjüket előállították.  Az intézkedés a parancsnoki kivizsgálás alapján szakszerű és jogszerű volt. Molnár Gábor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány az eseményeket követően köszönetét fejezte ki az intézkedésben résztvevő kollégáinak, aki

Súlyos testi sértés miatt keresik a képen látható férfit

A kőbányai rendőrök az egyik feltételezett elkövető azonosításához a lakosság segítségét kérik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága súlyos testi sértés bűntett kísérlet gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint két férfi Budapest X. kerületében, egy Könyves Kálmán körúti benzinkút mögött féltékenységből többször megütött egy másik férfit. A sértettet az ütésektől a földre esett, de az elkövetők még ezután is tovább bántalmazták, majd távoztak a helyszínről. A férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A nyomozás során a rendőrök azonosították az egyik elkövetőt, társát továbbra is keresik. A feltételezett elkövető 30 év körüli, körülbelül 175 centiméter magas, sportos testalkatú. A bűncselekmény elkövetésekor kék farmernadrágot és farmeringet viselt. Jobb felkarján tetoválás van. A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a felvételen látható férfit feli

Fejét alufóliába, lábát és testét szemeteszsákba bugyolálva lopott egy szegedi férfi

Fejét alufóliába, lábát és testét szemeteszsákba bugyolálva lopott egy szegedi férfi - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. Nem egy kreatív hobbi boltba, hanem egy élelmiszerüzletbe tört be rendhagyó ruházatával az elkövető, aki egy fotocellás ajtót kővel áttörve némi szeszes italra tett szert cselekménye során . Az ezredforduló bűnügyi sorozatai azonban nem készítették fel elég alaposan a tettest, a nyomozók ugyanis a helyszínen rögzített nyomok alapján még aznap elfogatóparancsot adtak ki ellene. A szegedi férfit a rendőrök napokon belül elfogták. Az eredményes felderítést követően, a nyomozás lezártával az elkövetőnek dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt kell felelnie. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A dohányzáson vesztek össze, vaslapáttal ütötte beosztottját az üzemvezető (videó)

A Nógrád Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 41 és egy 46 éves Nógrád megyei férfi ellen, akik a munkahelyükön redőnylábbal és vaslapáttal verekedtek össze, egymásnak kishíján életveszélyes sérüléseket okozva. A vád szerint a 46 éves férfi és egyik munkatársa az üzemcsarnokban összeszólalkozott, mert a fiatalabb férfi rágyújtott egy cigarettára. A vita rendezése érdekében a főnökükhöz fordultak, aki megkérte beosztottját, hogy ne cigarettázzon az üzemben. A két férfi ezután visszatért a munkaterületre, ahol a férfi az előzményekkel mit sem törődve újra rágyújtott, mire a vádlott elkapta a nyakát, a földre rántotta, elvette tőle a cigarettát és eloltotta azt. A bántalmazott férfi a történek miatt bepanaszolta munkatársát, emiatt főnökük kirúgta a vádlottat, és felszólította, hogy hagyja el az üzemet. Mivel ennek az nem tett eleget, főnöke az egyik asztalnak lökte őt. A férfi sem hagyta magát, főnökét gázsprayvel fújta arcon, maj

Focizás közben lett rosszul egy 15 éves budapesti fiú, újra kellett éleszteni

Tegnap este focizás közben lett rosszul Budapesten az a 15 éves fiatal, akihez barátai a mentők gyors segítségét kérték. A fiú minden előzetes panasz nélkül hirtelen összeesett és nem mozdult, ezért társai azonnal mentőt hívtak és a mentésirányító telefonos utasításai szerint megvizsgálták, de ekkor már nem lélegzett - közölte az Országos Mentőszolgálat.  "A hős fiatalok nem estek pánikba, azonnal megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek barátjuk életéért, amíg a sporttelep egyik dolgozója elrohant a helyszín közelében kihelyezett defibrillátorért. Perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytatták az életmentést, miközben a mentésirányítás segítségével felvették a kapcsolatot a legközelebbi szívcentrummal, ahol felkészültek a beteg fogadására. A gyermek életéért vívott heroikus küzdelem sokáig zajlott még a focipálya gyepén, majd folyamatos újraélesztés mellett, kritikus állapotban szállították kórházba a fiút. Az eset még a rutinos szakemberek