Ugrás a fő tartalomra

Segítségnyújtásnak álcázott emberrablás Hajdú-Bihar megyében

Büntetésük súlyosítását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség annak a két nőnek, akik a házukba csaltak és ott fogva tartottak két érzelmileg befolyásolható, kiszolgáltatott helyzetben lévő embert.

A Debreceni Törvényszék felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettében, súlyos testi sértés bűntettében és okirattal visszaélés vétségében találta bűnösnek az anya-lánya párost, akiket 4 év 6 hónap, illetve 5 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélt.

A nők egy Hajdú-Bihar megyei településen nehéz anyagi körülmények között éltek, ezért elhatározták, hogy könnyen befolyásolható, támogatásra szoruló személyeket kihasználva jutnak anyagi javakhoz. A fiatalabb nő prostituált volt, akinek a testvérébe – aki szintén prostitúcióból biztosította megélhetését – beleszeretett egyik alkalmi partnere. Ezt a vonzalmat, illetve a férfi hiszékeny, érzelmileg befolyásolható természetet és idős korából adódó betegségeit használták ki az elkövetők.

Az idősebb nő azt hazudta a férfinak, hogy a lánya tőle vár gyermeket. Erre hivatkozással rögtön elvették 144.000 forintnyi nyugdíját, majd rábeszélték, hogy költözzön hozzájuk, amit a férfi megtett. A vádlottak ezután magukhoz vették a sértett személyes okmányait és bankkártyáját, majd közölték, hogy addig nem adják vissza okiratait, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A férfit egy melléképületben tartották fogva, az idősebb nő többször arcon ütötte azért, mert nem mondta meg a PIN kódot. A félelemben tartott férfi végül a melléképület ablakán menekült el és a polgármesteri hivatalban kért segítséget. Iratait rendőri segítséggel kapta vissza.

Időközben a fiatalabb nő egy kapcsolati válságban lévő női ismerősében találta meg az újabb áldozatát, akinek segítségnyújtást színlelve és ígérve ajánlotta fel az ingatlanukat. Odaköltözése után néhány nappal tőle is elvették az iratait, bankkártyáját, majd a nőt testileg-lelkileg kínozták. Azzal vádolták, hogy nagyobb összeget lopott tőlük és a pénz visszaszerzése érdekében napokig vascsővel, nadrágszíjjal ütlegelték, fenyegették, forró vízzel locsolták a lábát. Az áldozat 3 napi kínzás után – kihasználva a vádlottak figyelmetlenségét – koszosan, mezítláb, meleg ruházat nélkül menekült el. Egy közeli réten a helyiek figyeltek fel rá és értesítették a rendőrséget. A nő a bántalmazás következtében 34 rendbeli zúzódásos és 2 rendbeli égési sérülést szenvedett.

A vádlottak tagadták a bűncselekmény elkövetését. 

Az ítélet ellen az ügyészség mindkét nő terhére a büntetésük súlyosítása végett, míg a vádlottak és védőik elsősorban felmentésért, másodsorban a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta. A vádlottak egy 61 éves beteg férfi és egy 28 éves, élethelyzete miatt ugyancsak kiszolgáltatott nő sérelmére követték el a bűncselekményeket. Az elkövetők erőszakkal és lelki terrorral visszaélve akadályozták a velük szemben védtelen sértettek szabadságát, a megfélemlített és fogva tartott sértettek hosszútávú kizsákmányolására törekedtek. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a rendkívül gátlástalan vádlottak büntetése cselekményeik súlyával nem áll arányban, mivel az emberrablás elkövetője 5-15 év közötti fegyházbüntetéssel büntethető.  

A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Fotó: Getty Images

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tragédia: kizuhant a negyedikről egy hároméves kislány

Börtönbüntetésre ítélték a negyedik emeleti ablakból kizuhant gyermek ügyének három vádlottját - tájékoztatta a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn az MTI-t. Közleményük szerint a vádlottak közül ketten házastársak, a harmadik, a barátjuk pedig a hároméves kislány keresztanyja volt. A házaspár 2017. április 3-ától közös munkahelyen, három műszakban, de egymással mindig azonos beosztás szerint dolgozott. Emiatt a szülők a barátjukat kérték, hogy vigyázzon a hároméves kislányukra. Amikor a gyermek szülei éjszakás beosztásban dolgoztak, a keresztanya 21 órára ment át hozzájuk és reggel 6-ig vigyázott a gyerekre, mert a munkába kellett mennie. Ezeken a napokon a szülei hazaérkezéséig a kislány - legfeljebb fél órára - magára maradt a lakásban; április 4. és május 20. között tízszer történt ez meg. Közben kétszer is előfordult, hogy a gyerek felébredt. Egyszer a nő a férjét hívta, hogy menjen át és vigyázzon a kicsire, másodszor pedig felöltöztette a kislányt és útközben átadta a hazafelé

Horrorbaleset Nemesnádudvarnál: fának sodródott a motoros, utasa szörnyethalt

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy motorossal szemben. A férfi motorkerékpárjával nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedett, lesodródott az útról, majd egy fának csapódott. A motorkerékpár rázuhant a mögötte ülő utasra, aki ennek következtében a helyszínen életét vesztette. A vádirat szerint a keceli férfi Nemesnádudvar térségében 90-104 km/h sebességgel közlekedett motorkerékpárjával a töredezett, egyenetlen aszfaltfelületű 54. számú főúton. Egy balra ívelő útkanyarulathoz érve – mivel nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedett – motorkerékpárjával kisodródott a jobboldali útpadkára, majd az árokba hajtva felborult. Ezután a motor még mintegy 30 m hosszan továbbsodródott, míg végül egy fának ütközve, a sofőr mögötti ülésen utazó nő testére zuhanva megállt. A baleset következtében a motorkerékpár bukósisakot viselő utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott maga is

Így csapódott egy kamionos fékezés nélkül az álló kamionsorba (videó)

A baleset az M1-es autópályán, Győr közelében történt. A figyelmetlen sofőr miatt történt ötös karambolban hárman sérültek meg, az anyagi kár jelentős - számolt RTL.hu. A súlyos autópálya-balesetről tett ki videót a Magyar Közút az Instagramra hétfőn délelőtt. Az ötös karambol május 11-én történt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Győr térségében. A külső sávban egy korábbi baleset mögött állt a feltorlódott hosszú kamionsor, amikor az utolsó teherautó vontatmányába nagy sebességgel belecsapódott egy érkező kamionos. A bejegyzés megtekintése az Instagramon Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Danyi Roland ellen elfogatóparancsot adtak ki

A ceglédi nyomozók fél nap alatt elfogtak egy rablót, Danyi Roland ellen elfogatóparancsot adtak ki. A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a képen látható, 24 éves Danyi Roland ellen. Csemő külterületén, 2022. május 15-én dél körül támadtak rá akkor még ismeretlen tettesek egy 49 éves férfire. Bántalmazták, rugdosták és - hiába próbálta megakadályozni – elvették pénztárcáját, amiben közel 150 ezer forint volt. A sértett súlyosan megsérült, eltört az orra és testét zúzódások borították. A támadással összefüggésben 12 órán belül a rendőrök látókörébe került egy 26 éves ceglédi férfi. R. Rafaelt másnap reggel lakásán fogták el a rendőrök, miután a kisegítették az ágyneműtartóból. Őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását. Társa, a 24 éves Danyi Roland ellen elfogatóparancsot adtak ki, miután minden lehetséges előfordulási helyén hiába keresték. A kutatás továbbra is zajlik, mihamarabbi megtalálásához az államp

Halálos baleset az M5-ösön - Egy 19 éves fiatal vesztette életét

Három jármű összeütközött az M5-ös autópályán Inárcs térségében péntek este, a balesetben egy ember meghalt  - közölte a rendőrség. A police.hu tájékoztatása szerint  a 36-os kilométerszelvényénél egy román honosságú kamion egyelőre ismeretlen okból megállt, ekkor hátulról nekiütközött egy kisteherautó, majd az árokba sodródott. Mögötte egy személyautó érkezett, amelynek 19 éves sofőrje az ütközés elkerülése érdekében  balra rántotta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset következtében a személyautó 19 éves utasa a helyszínen meghalt, a jármű vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A kisteherautó 21 éves vezetője szintén kórházba került könnyű sérüléssel. A rendőrök az  útszakaszt lezárták, a Budapest felé közlekedőket a a 405-ös, valamint a 4606-os útra terelik. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !