Segítségnyújtásnak álcázott emberrablás Hajdú-Bihar megyében

Büntetésük súlyosítását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség annak a két nőnek, akik a házukba csaltak és ott fogva tartottak két érzelmileg befolyásolható, kiszolgáltatott helyzetben lévő embert.

A Debreceni Törvényszék felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettében, súlyos testi sértés bűntettében és okirattal visszaélés vétségében találta bűnösnek az anya-lánya párost, akiket 4 év 6 hónap, illetve 5 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélt.

A nők egy Hajdú-Bihar megyei településen nehéz anyagi körülmények között éltek, ezért elhatározták, hogy könnyen befolyásolható, támogatásra szoruló személyeket kihasználva jutnak anyagi javakhoz. A fiatalabb nő prostituált volt, akinek a testvérébe – aki szintén prostitúcióból biztosította megélhetését – beleszeretett egyik alkalmi partnere. Ezt a vonzalmat, illetve a férfi hiszékeny, érzelmileg befolyásolható természetet és idős korából adódó betegségeit használták ki az elkövetők.

Az idősebb nő azt hazudta a férfinak, hogy a lánya tőle vár gyermeket. Erre hivatkozással rögtön elvették 144.000 forintnyi nyugdíját, majd rábeszélték, hogy költözzön hozzájuk, amit a férfi megtett. A vádlottak ezután magukhoz vették a sértett személyes okmányait és bankkártyáját, majd közölték, hogy addig nem adják vissza okiratait, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A férfit egy melléképületben tartották fogva, az idősebb nő többször arcon ütötte azért, mert nem mondta meg a PIN kódot. A félelemben tartott férfi végül a melléképület ablakán menekült el és a polgármesteri hivatalban kért segítséget. Iratait rendőri segítséggel kapta vissza.

Időközben a fiatalabb nő egy kapcsolati válságban lévő női ismerősében találta meg az újabb áldozatát, akinek segítségnyújtást színlelve és ígérve ajánlotta fel az ingatlanukat. Odaköltözése után néhány nappal tőle is elvették az iratait, bankkártyáját, majd a nőt testileg-lelkileg kínozták. Azzal vádolták, hogy nagyobb összeget lopott tőlük és a pénz visszaszerzése érdekében napokig vascsővel, nadrágszíjjal ütlegelték, fenyegették, forró vízzel locsolták a lábát. Az áldozat 3 napi kínzás után – kihasználva a vádlottak figyelmetlenségét – koszosan, mezítláb, meleg ruházat nélkül menekült el. Egy közeli réten a helyiek figyeltek fel rá és értesítették a rendőrséget. A nő a bántalmazás következtében 34 rendbeli zúzódásos és 2 rendbeli égési sérülést szenvedett.

A vádlottak tagadták a bűncselekmény elkövetését. 

Az ítélet ellen az ügyészség mindkét nő terhére a büntetésük súlyosítása végett, míg a vádlottak és védőik elsősorban felmentésért, másodsorban a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta. A vádlottak egy 61 éves beteg férfi és egy 28 éves, élethelyzete miatt ugyancsak kiszolgáltatott nő sérelmére követték el a bűncselekményeket. Az elkövetők erőszakkal és lelki terrorral visszaélve akadályozták a velük szemben védtelen sértettek szabadságát, a megfélemlített és fogva tartott sértettek hosszútávú kizsákmányolására törekedtek. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a rendkívül gátlástalan vádlottak büntetése cselekményeik súlyával nem áll arányban, mivel az emberrablás elkövetője 5-15 év közötti fegyházbüntetéssel büntethető.  

A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Fotó: Getty Images

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !