Százmilliós költségvetési kárt okozó bűnbandát számolt fel a NAV

Csaknem százmillió forintos költségvetési kárt okozó bűnszövetséget számoltak fel - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-t.

A fiktív számlákkal ügyeskedő Jász-Nagykun-Szolnok megyei bandánál csempészett cigarettát és illegális potencianövelőket is találtak.

A bűnszövetség által irányított cégek alvállalkozóként végeztek ugyan gazdasági tevékenységet, munkavállalókat is vettek fel, de a fizetendő adójukat fiktív számlákkal csökkentették - közölték.

A bűnbanda felszámolására szervezett - több megyét érintő - akcióban a NAV több mint 120 munkatársa 57 helyszínen tartott kutatást. A budapesti nyomozók munkáját járőrök, revizorok, IT-szakemberek és a vámhivatal Merkur bevetési egysége is támogatta. A nyomozók útzárt is alkalmaztak, hogy megelőzzék a bandatagok menekülését - írták.

A vámhivatal közölte, hogy "a költségvetési kár biztosítására csaknem 100 millió forint értékben foglaltak le bankszámlavagyont és készpénzt". A NAV szolgálati kutyái 508 doboz adózatlan cigarettát találtak és kereskedelmi mennyiségű tiltott potencianövelő is előkerült.

Egy gyanúsított letartóztatását a bíróság elrendelte. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik - olvasható a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !