Hamarosan katonák tanítják vezetni a középiskolásokat

Zajlik a honvédségi gépjárműoktatók képzése - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024  szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a "B" kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza. A Magyar Honvédség a gyakorlati képzést támogatja, és a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokat.

A projekthez kapcsolódó pilot program keretében folyamatban van a kijelölt személyek szakoktatói képzése, melyet a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a KTI Nonprofit Kft. tart.

A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt, amennyiben 23. életévüket betöltötték, középiskolai érettségivel, valamint legalább két éve érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkeznek. A tervek szerint a képzés a képesítő vizsgákkal együtt augusztus hónapban lezárul.

A diákok képzése a Magyar Honvédség és a középiskola erre irányuló együttműködési megállapodása alapján valósul meg. (OS)