Túl sós lett az étel? Íme 5 tipp, amivel mentheted a menthetőt

Ha a jó öreg krumplis trükk nem vált be, akkor mutat a Street Kitchen 5 másik módszert, amivel megmentheted az elsózott ételeket.

Extra folyadék

Raguk és levesek esetében jó megoldás lehet, ha extra folyadékot adsz az ételhez, ezzel jelentősen csökkenthető az egy adagra jutó só mennyisége az ételben. Arra persze figyelj, hogy a hozzáadott folyadék már ne tartalmazzon sót – a sima víz is kiválóan működik, de sótlan alaplével vagy hígított zöldséglével is felhúzhatod a készülő kaját.

Dupla vagy semmi

Ha az adott fogásnak nem állna túl jól a folyadék, viszont nem ürült még ki a hűtőd, akkor egyszerű a képlet: duplázd meg a készülő adagot! A „gombhoz a kabátot” tipikus esete, de hatásos trükk, ha szeretnéd elkerülni, hogy az egész étel a kukában landoljon. 

Tejterméket a túl sós ételbe!

Ugyancsak receptfüggő, de szerencsére sok egytálételbe, raguba és levesbe jól passzol egy kis extra tejtermék. Ez lehet tej, natúr joghurt, tejszín, ricotta vagy éppen tejföl is, mindegyik segít csillapítani a túl sós ízeket. A vegánok pedig bátran próbálkozhatnak például a kókusztejszínnel, ami szintén hasonlóan működik.

Savval a só ellen

Meglepőnek tűnhet, de a savas hozzávalók is szuperül enyhítenek a sósságon. Egy kis extra citrom- vagy lime-lé, almaborecet vagy sima ecet is segíthet kiköszörülni a csorbát, de a paradicsom több formájával (friss, konzerv, paszta stb.) is próbálkozhatsz, mivel ez az alapanyag is elég savas.

Ellensúlyozd a túl sós ízeket a körettel

Ha nem fulladt teljesen sótengerbe a főfogás, akkor ügyesen kompenzálhatod az ízeket a körettel is. Egy sósabb sült vagy ragu mellé készíts sószegény rizses vagy krumplis köretet, esetleg tálald egy kis besamel szósszal nyakon öntve – ezek mind ellensúlyozzák az extra sót.